ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Bibliotecile publice vor deveni centre informaţionale pentru comunităţi

2012-05-21

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Ministerul Culturii au semnat astăzi un memorandum de parteneriat cu programul Global Libraries în Moldova pentru modernizarea bibliotecilor, dotarea acestora cu calculatoare şi asigurarea accesului gratuit la internet. Programul este realizat cu sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că proiectul este prevăzut pentru 2 ani cu posibilitatea extinderii. “La prima etapă vor fi modernizate 60 de biblioteci publice atât din oraşe, cât şi din sate, iar peste 300 de bibliotecari vor fi instruiţi în 5 Centre Regionale de Formare”, a specificat Pavel Filip. MTIC salută acest proiect in speranţa că aplicarea cu succes în sate va diminua decalajul digital dintre mediul urban si cel rural. Or, bibliotecile publice urmează să devină Centre comunitare care să acorde populaţiei acces gratis la informaţii si la serviciile electronice.

Până acum a fost evaluată situaţia bibliotecilor din Republica Moldova şi în baza studiului vor fi elaborate criteriile de selectare a beneficiarilor pentru acest proiect. ”Vom selecta câte 5-7 biblioteci din 8-12 raioane. Scopul principal al programului este diversificarea serviciilor oferite de acestea”, a declarat Evan Tracz, Directorul programului Global Libraries în Moldova.

Ministrul Culturii, Boris Focşa, susţine că până acum nu a existat o viziune de modernizare a bibliotecilor şi acest proiect vine să lichideze această lacună. În consecinţă bibliotecile publice urmează să devină platforme de comunicare şi de dezvoltare în teritoriu.

Potrivit datelor Ministerului Culturii, în R. Moldova sunt 1350 de biblioteci publice, doar o parte neînsemnată dintre acestea dispun de computere. Inițiativa Global Libraries îşi propune să formeze parteneriate cu diferite ţări pentru a ajuta bibliotecile publice să asigure acces gratuit la calculatoare şi Internet şi să creeze condiţii pentru utilizarea acestora la potenţial maxim.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: raion, MTIC, Internet, Global Libraries, comunitate, centru de informare, biblioteca
Ultima actualizare:  21-05-2012 09:57:39
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova