ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

La UTM a fost deschis un Centru de Acces la Distanţă

2012-06-07

Inginerii din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a studia la MTGU “N.E Bauman”, din Moscova, fără a părăsi Moldova. La Universitatea Tehnică din Moldova a fost deschis, ieri, un Centru de Acces la Distanţă “Resursele Educaţionale pentru inginerii din ţările CSI”.

La deschiderea Centrului de Acces la Distanţă au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Republicii Moldova, MGTU “N.E. Bauman”, Moscova, Reprezentanţei de Cooperare ROSSOTRUDNICESTVO în Republica Moldova, Fondului Interstatal de cooperare în domeniul umanitar a statelor membre ale CSI, reprezentanţi ai universităţilor, întreprinderilor şi organizaţiilor din Republica.

Pe noul portal de la distanţă au fost plasate 56 de programe pentru perfecţionarea calificării la 4 specialităţi: tehnologiile informaţionale, sistemele inovaţionale globale prinn satelit, tehnologiile biomedicale şi dirijarea proiectelor. Toate programele au fost elaborate de specialiştii de la Universitatea Bauman. Centrul pune la dispoziţie programe de formare continuă de 76 de ore pentru cadre didactice şi ingineri.

În cadrul proiectului este programată lansarea unui proiect pilot, cu prezentarea elaborărilor metodologice complexe, manualelor, îndrumărilor metodice, software elaborate la Universitatea Tehnică de Stat “N. E. Bauman” din Moscova.

Asemenea cabinete, sau cum mai sunt numite portaluri de instruire la distanţă activează deja în Armenia, Belarus, Ucraina, Kazahstan şi Kârgâstan, iar acum au apărut şi în Moldova. Pe parcursul anului 2012, proiectul va mai fi implementat în Azerbaidjan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Deocamdată nu se vor acorda legitimaţii despre absolvirea cursurilor virtuale. Însă, cunoştinţele acumulate vor fi cele mai reale şi moderne. Pe viitor se prevede de a extinde lista lecţiilor şi chiar de a implementa programa la studiile de zi ale Universităţii tehnice „Bauman”.

Prezentă la evenimentul de inaugurare, viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura, a remarcat că, în timpul cel mai apropiat, Ministerul de profil îşi propune să deţină cadrul legal de implementare a programului de învăţare la distanţă.

Dna Loretta Handrabura a asistat la una din lecţiile cursului-pilot de formare la distanta în domeniul “Managementului IT al proiectelor”, care se desfăşoară în conformitate cu Acordul de colaborare interuniversitară UTM – MGTU Bauman, Moscova. Cursantii sunt 17 cadre didactice ale UTM, care mai apoi vor utiliza experienţa acumulată în activităţile UTM, inclusiv de formare continuă a cadrelor didactice. Acest curs-pilot va fi urmat de un modul de formare la distanta prin accesarea Resurselor Educationale ale MGTU Bauman.

Crearea reţelei de centre de acces pentru formare la distanţă este un proiect comun al Universităţii Tehnice de Stat “N. E. Bauman” din Moscova, a Fondului Interstatal de Cooperare în Domeniul Umanitar al statelor membre ale CSI, şi instituţiilor de învăţământ superior din ţările CSI.

Pentru detalii accesati: itmoldova.com şi utm.md 

 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: UTM, MGTU N.E. Bauman, managementul proiectelor IT, FICU, cursuri de instruire, CSI, colaborare bilaterala
Ultima actualizare:  11-06-2012 10:52:48
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova