ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Fondul de carte al bibliotecilor din Moldova va fi digitalizat în totalitate

2012-06-15

Fondul de carte al bibliotecilor publice urmează să fie digitalizat în totalitate până în anul 2020 – prevede Programul naţional de informatizare a sferei culturii pentru anii 2012-2020, aprobat în această săptămână de către Guvern, transmite Info-Prim Neo.

Ministrul culturii, Boris Focşa, a comunicat că la începutul anului 2011 a fost efectuat un studiu şi doar 17,2% din biblioteci erau dotate cu calculatoare, la internet fiind conectate 10,8% din toate. Doar 3,4% din biblioteci aveau pagină web, iar diferenţa dintre nivelul de informatizare al bibliotecilor din mediul rural şi urbane era foarte mare. „Digitalizarea bibliotecilor va facilita accesul la informaţie ca instrument de dezvoltare educaţională”, a declarat Boris Focşa.

Programul aprobat de Guvern prevede, de asemenea, digitalizarea în proporţie de 75%, până în anul 2020, a patrimoniului material şi imaterial cultural, crearea unor servicii publice care ar garanta accesul la valorile culturale. Printre acestea Boris Focşa a evidenţiat şi crearea sistemelor informaţionale: „Patrimoniul arheologic naţional”, „Arhive de patrimoniu imaterial naţional”, „Muzeul virtual”, Patrimoniul de creaţie”, ghidurile electronice „Rezervaţia Orheiul vechi”, „Mănăstiri şi biserici”, „Cetăţi” şi altele. Totodată va fi edificat sistemul on line de procurare a biletelor pentru vizitarea obiectivelor patrimoniului cultural.

Pentru implementarea Programului e nevoie de 74,3 mln lei, bani care vor fi alocaţi pe etape din buget şi din contul donaţiilor.

Sursa: itmoldova.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: servicii publice, Programul naţional de informatizare a sferei culturii pentru anii 2012-2020, Ministerul Culturii, Internet, biblioteca electronica, biblioteca, baza de date
Ultima actualizare:  18-06-2012 13:20:20
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova