ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Primul camion cu 15 tone de deşeuri chimice din laboratoarele instituţiilor preuniversitare din Moldova a plecat spre Germania

2012-06-19

La 3 mai Ministerul Mediului a lansat lucrările de evacuare peste hotare şi distrugere a stocurilor de reactive chimice inutilizabile, colectate din instituţiile preuniversitare din Republica Moldova. Un proiect în acest scop a fost iniţiat în anul 2010 cu finanţare din Fondul Ecologic Naţional şi este implementat în colaborare cu Ministerul Educaţiei.

Necesitatea întreprinderii acestor măsuri este dictată de faptul că majoritatea instituţiilor de învăţămînt preuniversitar se confruntă cu problema reactivelor chimice învechite din laboratoare. Acumulate de-a lungul anilor, nefiind utilizate sau eliminate la timpul respectiv, ele prezintă un pericol mare pentru elevi şi profesori, precum şi un factor în plus de risc pentru mediu.

Numeroasele solicitări din şcoli şi licee, adresate în ultimii ani Direcţiilor raionale de învătămînt, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Mediului, au plasat această problemă în lista priorităţilor privind protecţia mediului şi protejarea sănătăţii populaţiei din Moldova.

O inventariere preliminară a acestor reactive, realizată în anul 2009 în majoritatea raioanelor, a confirmat gravitatea acestei probleme şi necesitatea soluţionării ei cât mai urgent. Estimările iniţiale au arătat o cantitate totală de deşeuri chimice şi ambalaj de cca. 40 de tone. Pentru colectarea şi eliminarea lor s-au alocat trei milioane de lei.

Proiectul are acoperire naţională, vizate fiind şcolile, gimnaziile, liceele şi colegiile din ţară. Activităţile proiectului includ colectarea, ambalarea, evacuarea şi distrugerea substanţelor chimice inutilizabile şi învechite, dar şi un inventar general al substanţelor chimice din aceste instituţii. Lucrările practice de eliminare a acestor deşeuri sunt realizate de Compania SAVA din Germania.

La moment, din 668 de instituţii în 23 de raioane, municipiile Chişinău şi Bălţi, au fost colectate 50 600 kg de reactive chimice. Pentru finalizarea lucrărilor la nivel naţional proiectul va fi extins şi suplimentat financiar, astfel ca activităţile planificate să fie terminate până în luna septembrie 2012.

La conferinţa de presă organizată cu prilejul acestui eveniment Gheorghe Şalaru, ministrul mediului, a menţionat importanţa acestor, precum şi a altor acţiuni similare realizate în ultimii ani, în contextul reducerii şi eliminării treptate a impactului substanţelor chimice şi deşeurilor periculoase în Moldova şi asigurării unui mediu sigur de viaţă pentru toate categoriile de cetăţeni.

Semnificativ este şi faptul, că evacuarea acestor deşeuri începe în ajunul aniversării a 20-a de la intrarea în vigoare a Convenţiei de la Basel privind controlul transportării peste frontiere a deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora, care va fi marcată la 5 mai. În acest context Convenţia de la Basel joacă un rol important, stabilind mecanismele pentru transportarea transfrontieră şi eliminarea deşeurilor periculoase şi, respectiv, prevenirea traficului ilicit al acestora. Republica Moldova, ca parte a Convenţiei Basel, a beneficiat pe parcursul ultimilor ani şi continuă să beneficieze de aceste mecanisme în cadrul activităților de evacuare din ţară şi distrugere a stocurilor de substanţe şi deşeuri chimice periculoase.

Sursa: Ministerul Mediului

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Ministerul Educaţiei, Fondul Ecologic National, Diana Porubin, deseuri chimice, Conventia de la Basel, Ministerul Mediului
Ultima actualizare:  19-06-2012 16:47:53
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova