ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Avem comerț prin internet, dar nu folosim plățile online!

2012-06-20

Putem spune cu fermitate că suntem o țară cu economie în tranziție permanentă. De fapt, țara noastră în tranziție, în toate domeniile, de la independență și până în prezent şi sfârşitul acestui proces nu se desluşeşte. Comerţul on-line nu e o excepţie. Prin 2011 mass media a tot trâmbițat că sistemul de plăţi on-line Pay Pal vine şi în Moldova și că intrăm, în cele din urmă în circuitul internațional de plăți online. Până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Ce s-a schimbat de atunci și care sunt progresele în domeniu, încercăm să clarificăm în materialul de mai jos.

Domeniul comerțului online și domeniul plăților prin internet sunt două lucruri diferite, dar interconectate. În R. Moldova am ajuns la un paradox (suntem țara tuturor paradoxurilor), avem comerț prin internet destul de activ, dar la capitolul plăți online de facto suntem zero.

Marele „bazar” de pe online

Internetul din Moldova este dominat de un mare „bazar” online – site-ul de mică publicitate 999.md. Pe acest site sunt plasate între 15 și 30 de anunțuri la fiecare minut. sau circa 15 mii de anunțuri zilnic. O cifră impunătoare, pentru o țară de dimensiunile Moldovei. Un alt site care mai rezistă în domeniul comerțului online e makler.md, însă varianta online a binecunoscutului ziar de mică publicitate nu are un număr tot atât de mare de anunțuri. Celelalte încercări de intra pe nișa celor de la 999.md nu au dat rezultate.

Desigur că în afară de site-urile locale de mică publicitate și anunțuri de vânzare-cumpărare mai există și „monștrii sacri” ai domeniului de pe arena internațională. Cel mai mare și cunoscut site de acest gen este Ebay.com după care urmează Amazon, Next.co.uk, Very.co.uk, Soma.com și altele. Desigur că și de pe aceste site-uri cetățenii R. Moldova pot face diferite comenzi, doar că perioada de livrare e destul de mare și mai apare un factor – metoda de plată. Uite aici și intervin plățile online cu renumita companie PayPal.

Ce este PayPal

Pentru cei care nu sunt la curent, facem o mică prezentare: ce este PayPal și cu ce se mănâncă.

Lansat în 1998 (și cumpărat de Ebay.com în 2002), serviciul de plăți pe Internet PayPal a fost destinat cu precădere cetățenilor Statelor Unite, extinzându-se extrem de repede și în țările Uniunii Europene, precum și în Elveția și Norvegia.

Spre deosebire de urmaşii săi, PayPal iniţial a acceptat în calitate de achitare bani reali de plată - dolari SUA, ceea ce a facilitat foarte mult calculele şi a făcut sistemul mai atractiv în comparaţie cu alte sisteme, oferind folosirea de bani electronici.

Astăzi, în sistemul PayPal puteţi face plăţi în valuta ţărilor UE, precum şi în valuta principalilor parteneri de afaceri, cum ar fi Canada, Japonia, China, Republica Cehă, Danemarca, Hong Kong, Ungaria, Noua Zeelandă, Polonia, Norvegia, Singapore, Suedia şi Elveţia.

Pentru comoditate, site-ul oficial al sistemului are platformă multilingvă, care ne permite să folosim limba engleză, spaniolă, franceză, rusă şi chineză.

Dar cea mai mare mândrie a sistemului PayPal este securitatea sa îmbunătăţită. Unii utilizatori nu sunt mulțumiți de meticulozitatea administratorilor, dar în schimb, apar cifrele privind nivelul minim de fraudă în sistem.

Din cauza motivelor de securitate, PayPal a creat un șir de restricţii pentru utilizarea sistemului în anumite ţări, în care intra și Republica Moldova. Venind pe piaţă fostei Uniuni Sovietice în 2006, societatea a furnizat ţărilor participante doar posibilitatea de a trimite plăţile.

PayPal în Moldova?

Despre aderarea R. Moldova la sistemul PayPal s-a vorbit foarte mult, dar s-au făcut mai puține. Pentru ca R. Moldova să devină parte componentă a sistemului internațional de plăți PayPal, este necesar de a înlătura anumiți „factori de risc”, spunea Tudor Darie, consilier al premierului Filat pe politici de tineret în iulie 2011. Tot în 2011, în septembrie deja, în media apare un răspuns oficial, adresat unui utilizator al PayPal, din partea companiei la întrebarea „de ce nu este acceptată R. Moldova în cadrul PayPal”. În acel răspuns reprezentanții PayPal spun că nu oferă servicii pentru Moldova, deoarece cooperarea cu instituțiile financiare locale este dificilă. Motiv din care nu se cunoaște durata acestor negocieri.Însă, reprezentanții PayPal menționau că la acel moment se lucra intens pentru oferirea serviciilor prestate de ei și în Moldova.

Cine a clacat?

Potrivit informațiilor apărute în media sistemul PayPal trebuia să devină activ pentru R. Moldova la 24 septembrie 2011. Doar că acest lucru așa și nu avut loc. Când vrei să te înregistrezi pe site-ul paypal.com R. Moldova nu apare în lista țărilor care sunt parte a sistemului. Cine a clacat și a cui a fost vina că nu am devenit parte a PayPal la 24 septembrie 2011, cum s-a promis, nu se știe nici în prezent. Sau băncile nu au dorit să racordeze anumiți parametri la standardele PayPal sau Guvernul nu a înlăturat acei factori de risc despre care se vorbea.

Cine are de câștigat de pe urma inexistenței PayPal în R. Moldova?

Ingenioși din fire, moldovenii, totuși, au găsit soluții pentru a se înregistra în cadrul PayPal și pentru a le accepta cardurile emise de o bancă locală. Ba schimbă țara de origine, ba au alte metode prin care o fac.

Totuși, pentru că există cerere pentru anumite produse care la noi nu există sau care sunt mult mai ieftine în cadrul site-urilor internaționale de comerț gen Ebay, au apărut intermediari, care, prin anumite metode sunt înregistrați pe ebay.com sau alte site-uri de profil, preiau comanda de la cumpărătorii locali, asigură transportul până la destinație, dar, percep și un comision pentru acest lucru. Că e un lucru rău sau bun, nu putem afirma. Rămâne la discreția fiecăruia de a face sau nu anumite comenzi prin intermediul acestor site-uri. Două din cele mai cunoscute astfel de site-uri de intermediari de la noi sunt bay.md (la moment în reconstrucție) și buyer.md.

Cea de-a III-a categorie

Mai există o categorie de site-uri care prestează comerț online. Aceste site-uri nu au magazine fizice propriu zise, absolut toată comanda este efectuată prin intermediul site-ului respectiv, are loc livrarea la adresa indicată și la ora indicată, doar că modul de achitare este tot în numerar. Aceste magazine, de obicei, au un preț mai mic pentru că nu plătesc chirie și alte facilități pentru a-și expune marfa. În rest nu se deosebesc prin nimic de un magazin clasic. Un exemplu de astfel de site în R. Moldova este pandashop.md.

Paradoxul moldovenesc

În toată această stare de lucruri a apărut un paradox. Avem site-uri locale prin care poți face comenzi online, ele primesc comenzi online, asigură gratuit livrarea doar că produsul final îl achiți tot în bani cash. Piața online în R. Moldova este destul de mare, se vând și se cumpără suficient de multe lucruri online pentru a fi parte a sistemului PayPal, doar că la moment nu avem o metodă de plată prin online unanim acceptată de toți. Există alternative, anumite bănci pun la dispoziție online banking, doar că această metodă nu este unanim acceptată, nemaivorbind de faptul că nu e deloc populară.

Dragoş Condrea

Sursa: eco.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Amazon, comert on-line, Dragos Condrea, eBay, PayPal, plati on-line
Ultima actualizare:  20-06-2012 13:36:00
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova