ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Conferință de presă: Şedinţa a 34-a a Consiliului de Administrare al Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina

2012-06-21

La 22 iunie 2012, ora 13:30, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1), Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina (STCU) în comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei organizează Conferinţa de presă, prilejuită de desfăşurarea, la Chişinău, a Şedinţei a 34-a a Consiliului de Administrare al Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina, în cadrul căreia va fi anunţată o nouă asistenţă pentru sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Ukraina.

Conferinţa de presă va fi susţinută de către:
Academician Gheorghe Duca, Preşedintele ASM;
Ambassador Michael Einik, Director Executiv al STCU;
Bianca Bohanan, Programul Global de Parteneriat, Departmentul Afacerilor Externe, Canada;
Sorin Popa, Securitatea Nucleară, Comisia Europeană;
Michael Zgurovsky, Rector, Institutul Polytechnic din Kiev.

De menţionat că în acest an, după o perioadă de 5 ani, Academia de Ştiinţe a Moldovei va fi gazda Şedinţei a 34-a a Consiliului de Administrare al Centrului Ştiinţifico-Tehnologic, întruniri bianuale ce periodic au loc în ţările recipiente. În cadrul acestei Şedinţe va fi analizată activitatea STCU, vor fi trasate obiectivele pentru următorul an, vor fi aprobate pentru finanţare noi proiecte de cercetare-dezvoltare, prezentate de oamenii de ştiinţă din Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Ukraina.

Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ukraina (Science and Technology Center in Ukraine – STCU) este o organizaţie interguvernamentală, non-profit, creată de către ţările Uniunii Europene, SUA, Canada şi Ukraina, la 25 octombrie 1993. Prin Legea nr. 531-XV, la 18 decembrie 2003, Republica Moldova a aderat la Acordul de Constituire al acestui Centru, fiind a cincea la numar, după Azerbaidjan, Georgia, Ukraina şi Uzbekistan. Activitatea STCU este orientată spre susţinerea cercetătorilor, în special, a celor care au efectuat investigaţii cu tangenţă la problemele complexului militar sovietic, la redirecţionarea şi valorificarea potenţialului ştiinţific în scopuri paşnice, în lupta cu terorismul pentru securitatea tuturor ţărilor, în vederea neproliferării tehnologiilor şi armamentelor de distrugere în masă şi contribuirii la dezvoltarea durabilă a economiei. În cei 16 ani de activitate, STCU a finanţat peste 1 430 de proiecte în sumă de 209 mln dolari SUA.

Pe parcursul ultimilor 6 ani, Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ukraina continuă implementarea în Republica Moldova a celor mai avantajoase platforme de asistenţă pentru comunitatea ştiinţifică. Oportunităţile oferite de către STCU vizează suportul logistic şi financiar suplimentar, alocat pentru realizarea proiectelor, organizarea şi participarea la diferite manifestări ştiinţifice, promovarea celor mai importante elaborări la nivel internaţional. Cercetătorii moldoveni, în competiţie cu cei din Azerbaidjan, Georgia şi Ukraina, au reuşit să obţină 32 granturi finanţate de către STCU, costul total al cărora depăşeşte suma de 2,5 mln. dolari. Suportul financiar oferit de către STCU are ca prim scop reducerea exodului oamenilor de ştiinţă, crearea condiţiilor de trai mai favorabile din punct de vedere financiar şi social în ţara de origine, integrarea mai eficientă în comunitatea ştiinţifică europeană şi internaţională.

Persoana acreditată: Alfreda Roşca, Tel: + 373 22 54.69.33
Web-site: www.stcu.int

Sursa: www.asm.md

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: STCU, conferinta, ASM
Ultima actualizare:  21-06-2012 10:57:18
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova