Marți, 19 iunie, în incinta Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a avut loc un atelier de lucru la tema: „Educația TIC în Republica Moldova: racordarea la necesitățile industriei”. Acest eveniment face parte din studiul cu același nume, realizat de un grup de experți locali și internaționali în scopul identificării și prioritizării acțiunilor care ar permite sectorului educațional să pregătească specialiști competenți și să contribuie astfel la creșterea durabilă a sectorului TIC din Moldova.
Studiul „Educația TIC în Republica Moldova: racordarea la necesitățile industriei” este realizat în colaborare cu Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC din Republica Moldova (ATIC) și Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), cu sprijinul Proiectului USAID CEED II.
La atelierul de lucru au participat reprezentanți ai sectorului privat și ai guvernului RM, experți independenți și reprezentanți ai sectorului educațional. În rezultatul deschiderii și colaborării fructuoase, în cadrul atelierului au fost generate soluții și recomandări care ar spori eficiența colaborării între actorii implicați în procesul de pregătire a cadrelor pentru sectorul TIC, precum și asigura susținerea necesară din partea statului.
Printre participanți s-au numărat MTIC, Consilierul Prim-Ministrului pe politici de tineret și IT, companiile Moldcell, Starnet, Endava și Microsoft, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, Colegiul de informatică, Colegiul Financiar-Bancar și alții, fapt care demonstrează atât interesul sporit pentru subiectul dat, cât și disponibilitatea tuturor actorilor de a conjuga eforturile și a întreprinde acțiunile pertinente.
Vineri, 22 iunie, orele 12.30 – 13.30, în Sala de ședințe din Clădirea Guvernului Republicii Moldova, va avea loc prezentarea proiectului Agendei de Acțiuni, care va propune măsuri fezabile și eficace pentru consolidarea legăturilor dintre industria TIC și sistemul educațional în scopul îmbunătățirii calității absolvenților și racordării la necesitățile industriei TIC din Moldova.
În cadrul prezentării vor fi abordate realizările și problemele cu care se confruntă instituțiile și companiile moldovenești, precum și sistemul educațional, în legătură cu formarea inițială și continuă a specialiștilor din domeniul TIC și vor fi formulate propuneri de politici orientate spre extinderea cooperării dintre companiile TIC și instituțiile de învățământ.
La acest eveniment sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, ministerelor de profil, celor mai mari companii TIC și ai partenerilor internaționali de dezvoltare.
Sursa: www.itmoldova.com