ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Modificările la perfectarea actelor de identitate au fost aprobate de Parlament în prima lectură

2012-06-25

MTIC a propus modificarea unui şir de legi, care reglementează sistemul naţional de paşapoarte. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, care a prezentat documentul în Parlament, a menţionat că schimbările vin să simplifice procedura de eliberare a actelor de identitate şi să diminueze birocraţia şi corupţia în acest proces.

Principalele modificări se referă la:

  • excluderea livretului militar din lista de documente necesare pentru eliberarea actelor de identitate;
  • oferirea posibilităţii de a depune cererea privind eliberarea actelor de identitate prin reprezentant pentru categoriile de persoane dezavantajate (imobilizate, aflate la tratament prin constrângere, arest preventiv sau în detenţie);
  • înmânarea actelor de identitate prin reprezentant sau scrisoare recomandată.

De asemenea, modificările vin să asigure protecţia datelor cu caracter personal. Din fişa de însoţire a buletinului de identitate va fi exclusă informaţia despre căsătorie, divorţ, copii, evidenţa militară. Datele cu privire la domiciliul persoanei vor fi incluse în buletin.

Fişa va fi folosită doar la procedura de vot pentru aplicarea ştampilei „Votat”. Odată cu implementarea registrului electronic al alegătorului fişa va fi exclusă definitiv.

Modificările mai presupun modernizarea design-ului buletinului prin aplicarea formatului ID-1 (54,0 mm x 85,6 mm), utilizat în prezent în majoritatea statelor Uniunii Europene.

Tipărirea noilor buletine nu implică cheltuieli financiare din bugetul de stat . Preţul pentru perfectarea acestora nu va fi majorat, a menţionat Ministrul TIC.

Modificările vin să ajusteze sistemul naţional de paşapoarte la principiile şi valorile democratice, practicate în comunitatea internaţională.

Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în prima lectură şi urmează să fie adoptat în lectură finală.

Sursa: itmoldova.com

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: legislatie, I.S. CRIS REGISTRU, buletin de identitate, MTIC, Republica Moldova, sistemul national de pasapoarte
Ultima actualizare:  25-06-2012 08:46:52
Sursa: