ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Guvernul este disponibil să pregătească specialiştii TIC ceruţi de companii

2012-06-25

Reprezentanţi ai Guvernului au discutat în 22 iunie cu reprezentanţi ai sectorului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor /TIC/ despre îmbunătăţirea pregătirii specialiştilor în domeniu. Părţile au dezbătut o agendă de acţiuni care urmează să fie întreprinse în acest sens în viitorii cinci ani, informează MOLDPRES.

“Domeniul TIC are potenţial şi merită toată atenţia, însă ultimele studii atestă o insuficienţă de specialişti”, a spus în deschiderea evenimentului Sergiu Botezatu, manager de proiecte în cadrul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională /USAID/, care acordă suport Moldovei şi în acest domeniu.

Dona Şcola, viceministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a afirmat că “TIC este zona cea mai productivă, iar creşterea contribuţiei acestui sector va genera creşteri în întreaga economie”.

Viceministrul Educaţiei, Tatiana Potîng, a declarat că ministerul şi instituţiile de învăţămînt sînt primii responsabil de îndeplinirea agendei. Ministerul Educaţiei a constituit un consiliu care va decide asupra măsurilor ce vor fi luate.

Raportorii au prezentat mai multe recomandări, care ar duce la o bună implementare a tehnologiilor informaționale în educație. În domeniul dotării, facilităților de predare, experții au recomandat modernizarea calculatoarelor din școli, în baza unui program cincinal, instituirea unui serviciu raional extern de deservire a calculatoarelor în școli, crearea și dezvoltarea unui centru național de resurse și softuri educaționale etc.

Alţi vorbitori au remarcat printre probleme şi faptul că firmele TIC din Moldova nu au o viziune bine definită asupra cerinţelor faţă de noii specialişti, iar decalajul dintre oferta universitară şi cerinţa companiilor împiedică dezvoltarea sectorului.

Experţii au recomandat actualizarea anuală a curricula școlară, în colaborare cu industria, ameliorarea procesului de predare a limbilor străine, în special a limbii engleze, în școli etc.

Experții, de asemenea, au recomandat implementarea sistemului de salarizare bazat pe performanțe, formarea profesională continuă în domeniul TIC, informarea și ghidarea în carieră a elevilor și studenților.

20 de mii de angajaţi în sectorul TIC din Moldova generează aproape 10% din Produsul Intern Brut şi tendinţa şi-a menţinut ascendenţa în ultimii 10 ani. 

Sursa: www.moldpres.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: specialitatea TI, performanta, MTIC, Ministerul Educaţiei, invatamant, Guvernul RM, Dona Şcola
Ultima actualizare:  25-06-2012 08:59:25
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova