ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Peste 50% dintre moldoveni susțin guvernarea electronică

2012-06-27

Transformarea Tehnologica a Guvernării, adică e-Guvernarea, va îmbunătăţi calitatea și eficiența prestării serviciilor publice. De această părere sunt 55 la sută dintre participanții la sondajul național „Omnibus 2012”, realizat de „CBS AXA”. 18.4% dintre respondenți nu percep reforma de e-Transformare drept un beneficiu, iar 26.6% nu au ştiut să răspundă la întrebare.

Peste 40 la sută dintre participanții la sondaj susțin că cunosc despre Centrul de Guvernare Electronică (CGE), 27.1% au auzit despre CGE, în timp ce 13.3% știu bine proiectele instituției. Totodată 58.2 la sută dintre participanții la sondaj au menționat că nu cunosc care sunt activitățile Centrului de Guvernare Electronică.

Fiind întrebaţi dacă, în procesul solicitării şi prestării unui serviciu public prin internet sau al remiterii unei petiţii în regim online ar avea încredere în securitatea datelor personale, doar 6.8% dintre respondenți au spus da. 23.6% au susținut că mai degrabă ar avea încredere, în timp ce 31.9% dintre participanții la sondaj au menționat că mai degrabă nu ar avea încredere în serviciile electronice. 18.9% nu au ştiut să răspundă la această întrebare.

Dacă ar fi puşi în faţa a două modalități de prestare a unui serviciu public – în regim online şi în regim offline – 48.4% dintre cei chestionaţi ar opta pentru regimul online, în timp ce 41.4% pentru modalitatea tradiţională de prestare a serviciilor publice. 10.2% dintre respondenți nu au putut oferi răspuns.

Fiind întrebaţi despre beneficiile Transformării Tehnologice a Guvernării, adică aplicării pe larg a tehnologiilor informaţionale în sectorul public, participanții la sondaj au menționat:

Transformarea Tehnologica a Guvernării va contribui esenţial la contracararea corupţiei în relaţiile dintre instituţiile publice și cetăţeni? 46.5% au bifat acest potenţial beneficiu versus 26.3% care nu îl precaută în acest context şi alte 27.2% care nu au ştiut să răspundă la întrebare.
Transformarea Tehnologica a Guvernării va face mai transparenta relaţia dintre Guvern si cetăţean? 47.6% dintre cei chestionați văd şi aceasta ca pe un beneficiu potenţial versus 22.6% care nu identifică un astfel de beneficiu, în timp ce 29.8% nu au ştiut să ofere răspuns.
Transformarea Tehnologica a Guvernării va face mai confortabila interacţiunea cu instituţiile publice pentru Dumneavoastră? 51.4% din respondenţi consideră acesta un potenţial avantaj versus 19.5% care nu îl identifică în acest mod şi 29.2% care nu au ştiut să dea răspuns la această întrebare.
Transformarea Tehnologica a Guvernării va reduce cheltuielile instituţiilor publice si va eficientiza activitatea acestora in general? 46.6% dintre participanții la sondaj consideră că acest beneficiu poate fi generat de transformarea tehnologică a guvernării, în timp ce 23.1% nu sunt de acord cu acest lucru, iar alţii 30.3% nu pot oferi un răspuns la întrebare.
53.9 % dintre respondenți susțin că sunt de acord cu reforma de transformare tehnologică a guvernării, în timp ce la 19.4% le este indiferent acest lucru.

Sondajul „Omnibus 2012”, realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA”, s-a desfășurat în perioada 26 mai – 4 iunie 2012 pe un eșantion de 1,092 persoane în 80 de localităţi ale Republicii Moldova.

Sursa: itmoldova.com

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: TIC, tehnologia informatiei, servicii electronice, Republica Moldova, e-Transformare, e-servicii, e-guvernare, Centrul de e-Guvernare, CBS AXA
Ultima actualizare:  28-06-2012 12:35:54
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova