ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Experţi din Coreea şi Mongolia în vizită la IDSI

2011-12-13

Stinga dnul Kim, dreapta dnul KwonPe 13 decembrie 2011 Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) a fost vizitat de dnul Young-Sik Kim, consilier în cadrul Centrului de Guvernare Electronică din Moldova, expert al Agenţiei de Promovare a Industriei Naţionale (NIPA) din Coreea şi dnul Oh Keol Kwon, profesor al Centrului de formare în informatică din Khentii Aimag (Computer Vocational Training Center în Khentii Aimag), Mongolia.

Scopul vizitei a fost discuţia cu administraţia IDSI despre posibilitatea implementării unui proiect de dezvoltare a societăţii informaţionale din regiunile rurale a Republicii Moldova.

Dnul Kim a prezentat experienţa Coreei în implementarea unui proiect de acest fel. „Cred că RM are nevoie de acest fel de proiecte care să promoveze înfiinţarea în localităţile rurale a unor centre de dezvoltare informaţională, unde populaţia ar avea posibilitatea să navigheze gratuit pe Internet, să beneficieze de instruire iniţială în utilizarea calculatorului şi să dezvolte localitatea din punct de vedere informaţional”. Totodată dnul Kim a menţionat că în Coreea acest proiect se implementează în localităţile rurale (peste 300 la număr) din 2001, iar în cadrul acestuia fiecare sat a elaborat site-ul localităţii pe care sunt puse în vînzare bunuri şi produse realizate în localitatea dată, astfel cum afirmă el „aşa tip de proiecte promovează cultura antreprenorială şi contribuie la creşterea economică din regiuni”. Pentru mai multe informaţii despre proiectul de dezvoltare a societăţii informaţionale din regiunile rurale în Coreea, vizitaţi site-ul proiectului www.invil.org sau www.invil.com

Profesorul Kwon din Mongolia a prezentat exemplul unui Centru de formare în informatică creat în Khentii, Mongolia în anul 2011, cu suportul agenţiei de cooperare internaţională KOICA (Pentru a afla mai multe detalii despre KOICA accesaţi acest link http://www.koica.go.kr/english/koica/mission/index.html). Dnul Igor Cojocaru, director IDSI şi coordonator din partea AŞM pentru programul de e-transformare în RM a menţionat că Guvernul Republicii ar putea promova astfel de iniţiative în centrele raionale. Republica Moldova are o experienţă similară prin implementarea programului SALT, ca urmare toate şcolile din ţară au fost conectate la Internet. Dnul Kim a propus să continue discuţia privind iniţierea şi implementarea unui astfel de proiect, care va duce la creşterea calităţii vieţii populaţiei din localităţile rurale.

Administraţia IDSI mulţumeşte experţilor pentru vizită şi este deschisă pentru o colaborare de durată în transformarea tehnologică a RM.
Vizita experţilor reprezintă un pas spre o colaborare fructuoasă cu parteneri externi pentru buna dezvoltare a societăţii informaţionale din Republica Moldova.

Prezentările de la şedinţă:

Information Network Village Project

KOICA Mongolia case (School - INVIL)
 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: e-dezvoltare, IDSI, Igor Cojocaru, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, Internet, KOICA, Oh Keol Kwon, vizite, Young-Sik Kim
Ultima actualizare:  16-07-2012 13:03:13
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova