ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Tehnologiile cloud, viitorul industriei IT

2012-07-18


În ciuda problemelor care apar din când în când, cloud computing-ul pare a fi viitorul spre care trebuie să se îndrepte industria IT.

În urmă cu câteva săptămâni, serverele Amazon pentru cloud-computing au avut probleme tehnice în urma unei furtuni care a tăiat alimentarea cu electricitate. Generatoarele companiei nu au făcut faţă, iar serviciul a fost indisponibil pentru mai multe ore. Acest lucru a afectat mai multe site-uri găzduite pe serverele AWS, inclusiv Netflix. Acest lucru este însă o întâmplare şi nu o regulă, evoluția acestui tip de servicii fiind în general bună, scrie Wall Street Journal.

Problemele sporadice ale providerilor de servicii de stocare în cloud ridică întotdeauna discuții pe tema încrederii pe care o pot avea utilizatorii. Ceea ce se întâmplă însă nu îndepărtează companiile şi utilizatorii privați de cloud computing, ci, dimpotrivă, se observă o clară expansiune a acestei noi industrii.

Faptul că încă mai există mici probleme care trebuie rezolvate nu trebuie sa ne pună pe fuga, spun analiștii, care susțin că este absolut normal să existe astfel de momente în dezvoltarea unui produs relativ nou pentru marile mase.

Industria cloud-computing este în floare, şi, conform unei firme de cercetare, în 2009 companiile care oferă servicii de acest gen au câștigat 16 miliarde de dolari. Anul acesta suma s-ar putea dubla, iar pana în 2015 s-ar putea atinge 73 miliarde de dolari, fără a lua în calcul şi beneficiile majore aduse productivității companiilor.

"Deși e ușor şi comod să învinovățești tehnologiile cloud pentru întreruperi, am aflat că disponibilitatea noastră s-a îmbunătățit treptat în ultimii ani", au declarat oficialii Netflix, serviciul online de filme care a avut de suferit în urmă cu două săptămâni din cauza problemelor serverelor Amazon. Ei continuă să spună că acest mod de stocare de media este mult mai de încredere.

Amazon Web Services are sute de mii de clienți şi centre de date din Japonia pană în Irlanda şi din Brazilia până în SUA. De la lansarea sa în 2006, AWS a devenit cel mai mare provider de servicii de stocare în nor.

"Atunci când te uiți la serviciile Amazon, Google, Microsoft, acestea sunt mult mai stabile decât orice altă soluție în care ar putea companiile sa investească", spune un analist american.

Companiile, din ce în ce mai atrase de tehnologiile cloud

Tehnologia cloud a pătruns puternic în mediul de afaceri în ultimii ani, companiile fiind atrase de avantajele prezentate de serviciile oferite şi de costurile reduse ale acestora. Nici consumatorii de IT nu sunt indiferenți fenomenului şi folosesc tehnologiile cloud pentru stocarea informațiilor de tip email, foto, agende de contacte, streaming de filme ori audio.

Unele companii aleg sa folosească serviciile de cloud computing pentru a face copii de rezervă pentru documentele lor, păstrând însă alte elemente importante pe propriile servere. Alte companii însă, folosesc în exclusivitate aceste tehnologii cloud.

În orice caz, companiile încearcă sa reducă cheltuielile în departamentul IT şi să adauge totuși şi capacități tehnice prin externalizarea unor date către serviciile de cloud computing oferite de Amazon, Microsoft, Google şi Rackspace.

La nivel global, 65% dintre consumatori stochează date în cloud, arată un studiu realizat de KPMG. Mai mult, 81% dintre companii au implementat deja cloud computingul sau intenționează să o facă.

Tehnologiile cloud de la Apple costă 1,66 de dolari pentru un spațiu de 15 GB, Google oferă un spațiu de 1GB si 25 GB pentru email la prețul de 5 dolari. Serviciul cloud al Amazon costă 1,66 de dolari pentru 20 de GB. Alte companii oferă însă spațiu mai mult de stoca pentru preţuri pe măsură. Spre exemplu, Egnyte HybridCloud ofera 150 GB pentru 25 de dolari, iar OpenDrive 100 GB pentru 5 dolari. Dropbox, un alt serviciu cunoscut oferă pentru 10 dolari, 50 de GB de spațiu de stocare.

Sursa: business24.ro

Categoria: TIC International Cuvinte-cheie: Amazon, cloud, Cloud computing, Google, IT
Ultima actualizare:  18-07-2012 11:59:14
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova