ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Banca Mondială a publicat primul studiu de caz dedicat parcursului RM în procesul e-Transformării Guvernului

2012-07-20

„...Republica Moldova este una dintre primele ţări din regiune şi printre primele 16 ţări din lume care a lansat un portal de date deschise.” „...Iniţiativele Republicii Moldova de a deschide Guvernul şi datele cu caracter public prin valorificarea Tehnologiilor Informaţionale vor duce la îmbunătăţirea serviciilor publice, la creşterea transparenţei şi la promovarea inovaţiilor.” „...Moldova se confruntă acum cu o provocare dublă: nevoia de a face reforme în scurt timp, pe când cererea şi oferta de implementare a Tehnologiilor Informaţionale sunt aplicate pe termen lung.”

Acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care le puteţi regăsi în prima cercetare-studiu de caz dedicată ţării noastre: „The Journey of Open Government & Open Data Moldova” („Guvern şi Date Deschise. Parcursul Republicii Moldova”), care a fost scrisă de un grup de experți sub egida Băncii Mondiale şi publicată pe pagina de internet http://www.scribd.com/doc/99595560/The-Journey-of-Open-Government-and-Open-Data-Moldova.

Studiul „The Journey of Open Government & Open Data Moldova” se bazează pe sondaje, date observaţionale şi interviuri realizate cu actorii-privind obiectivele principale şi evoluţia iniţiativelor „Guvern Deschis” şi „Date Deschise” ale Republicii Moldova.

În lucrare este inclus, de asemenea, un studiu comparativ al datelor deschise din Moldova în relaţie cu alte iniţiative de acest gen din alte ţări, cu accent pe modelele conceptuale de date deschise din ţările în curs de dezvoltare şi cele dezvoltate.

Pe de altă parte, studiul oferă o incursiune unică în platforma de acces a „Date Deschise” (Open Data) din Moldova şi a modelelor de utilizare de la lansarea acesteia, în aprilie 2011.

În cele din urmă, autorii lucrării propun o foaie de parcurs pentru a avansa în procesul de e-Transformare, descriind principalele bariere, precum şi factorii de susţinere pentru astfel de iniţiative, astfel încât acestea să fie sustenabile şi instituţionalizate pe termen lung.

O secţiune aparte din lucrare este dedicată evoluţiei iniţiativei Guvernului Republicii Moldova de a deschide datele publice şi oferă o perspectivă unică asupra portalului data.gov.md şi a modelelor de utilizare a paginii.

Accesul la studiul „The Journey of Open Government & Open Data Moldova” este gratuit. Opiniile şi comentariile dumneavoastră le puteţi adresa autorilor principali: Hanif Rahemtulla, specialist în Governance şi Geospace al Băncii Mondiale ([email protected]) şi Irina Tişacova, coordonator Guvernare Deschisă la Centrul de Guvernare Electronică al Republicii Moldova [email protected]

Sursa: egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Banca Mondiala, date deschise, date.gov.md, e-Transformare, Guvernul Deschis, Guvernul RM, studiu
Ultima actualizare:  20-07-2012 14:52:26
Sursa: