ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Comisia Europeană deschide consultarea publică cu privire la neutralitatea internetului

2012-07-24

Comisia Europeană a lansat, ieri, o consultare publică cu privire la neutralitatea internetului.

Aceasta va fi condusă de vicepreședintele pentru agenda digitală din cadrul Comisiei Europene, Neelie Kroes, care dorește să stabilească modalitatea de gestionare a traficului internet în Europa şi să se asigure de faptul că cei care achiziționează servicii au parte de o tranzacție echitabilă.

În prezent, unii furnizori de internet ori operatori de telefonie mobilă limitează performanţa anumitor site-uri web şi oferă o performanţă mai bună altora, în schimbul unui preț. Google, spre exemplu, plătește o serie de operatori de telefonie mobilă pentru a se asigura că site-urile sale se încărca mai rapid decât alte pagini internet pe smartphone-uri.

Deși există astfel de prevederi în contractele încheiate, mulți utilizatori nu conștientizează că atât furnizorii de linii fixe, cât şi operatorii de telefonie mobilă au capacitatea de a gestiona performanţa site-urilor web. Câteva grupuri de campanie au protestat în acest sens, aducând în discuție ideea asigurării unui internet liber şi deschis.

"În prezent, consumatorii nu pot alege atunci când vine vorba de ofertele internet. Voi folosi această consultare publică pentru a ajuta la pregătirea recomandărilor care vor genera mai multe opțiuni reale şi care vor încheia jocul așteptării neutralității internetului în Europa", a declarat Kroes.

Kroes a propus o noua legislație în domeniul neutralității internetului în luna mai, în urma concluziilor la care a ajuns Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC). Studiul a arătat că cel puțin 20% din utilizatorii de bandă largă şi până la jumătate din clienții de telefonie mobilă au încheiat contracte care permiteau furnizorilor să restricționeze anumite servicii, cum ar fi VoIP sau file-sharing. Aproximativ 20% dintre operatorii de linii fixe au impus restricții cu privire la ceea ce ar putea accesa utilizatorii în orele de vârf, afectând până la 95% dintre clienții dintr-o singură ţară.

Consultarea publică va permite tuturor părților interesate să își exprime opiniile cu privire la regulile care ar trebui implementate, iar Kroes a încurajat atât companiile implicate, cum ar fi furnizori de servicii internet sau producătorii de echipamente, cât şi grupurile de interese şi consumatorii, să își exprime ideile în acest sens.

Cele patru domenii de consultare se vor concentra pe gestionarea traficului internet - cum ar fi managementul congestiei şi probleme de confidențialitate, transparenţa ajustărilor sau restricțiilor aduse performanţei internet, capacitatea consumatorilor de a-şi schimba operatorii şi problemele de interconectare între operatorii de rețea.

Propunerile trebuie formulate până la data de 15.10.2012, reglementarea urmând a fi publicată în anul 2013.

Sursa: smartnews.ro

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: CE, Comisia Europeană, consultații publice, Internet
Ultima actualizare:  24-07-2012 16:49:55
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova