ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la inaugurarea Centrului moldo-coreean de Informare şi Acces

2012-08-14


La eveniment au mai participat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel FILIP, viceministrul Administraţiei publice şi Securităţii Republicii Coreea Seo PIL-EON, membri ai delegaţiei coreene, alte persoane oficiale.

Centrul moldo-coreean de Informare şi Acces a fost creat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Societatea Informaţională a Republicii Coreea (NIA).

Prim-ministrul Vlad FILAT a mulţumit delegaţiei coreene pentru suportul acordat, menționînd că acest Centru oferă perspective largi de transfer de experienţă din partea Republicii Coreea în procesul de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din Republica Moldova, dat fiind angajarea părţii coreene în acest proiect pentru 4 ani, cu posibilitatea de prelungire a acesteia.

„Experienţa Republicii Coreea, care este o ţară lider la nivel mondial în dezvoltarea societăţii informaţionale, este deosebit de importantă pentru Guvernul Republicii Moldova", a menţionat Prim-ministrul Vlad FILAT.

De asemenea, Premierul a salutat semnarea Memorandumului de colaborare în domeniul TIC dintre Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Ministerul Administraţiei Publice şi Securităţii al Republicii Coreea. Prim-ministrul a declarat că acest Memorandum va fi un punct de sprijin pentru ţara noastră, în dezvoltarea domeniului IT.

"Avem toate ingredientele necesare pentru dezvoltarea domeniului IT. Guvernul îşi asumă responsabilitatea pentru elaborarea unui cadru normativ adecvat pentru ca domeniul respectiv să se dezvolte cu viteza necesară", a subliniat Premierul.

Vlad FILAT a spus că Guvernul a inițiat procedura de eliminare a vizelor impuse cetățenilor Republicii Coreea, astfel încît din anul 2013 aceștia să poată călători liber în țara noastră.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel FILIP a precizat că deschiderea acestui Centru a fost posibilă graţie unui dialog stabilit în toamna anului trecut între cele două părţi.

Pavel FILIP a ţinut să mulţumească Prim-ministrului pentru atitudine şi interesul manifestat faţă de domeniul IT, pentru susţinerea acordată la crearea Centrului, punerea în aplicare a unor facilităţi fiscale pentru agenţii economici care activează în domeniul IT, dar şi majorarea numărului de burse la facultăţile din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale.

Pavel FILIP a spus că, prin inaugurarea Centrului, MTIC îşi propune să creeze oportunităţi de acces la informaţii şi cursuri de instruire, astfel încît comunitatea de experţi IT, dar şi publicul interesat să aibă acces la noile tehnologii informaţionale, să-şi ridice gradul de instruire şi să beneficieze de acest instrument de cooperare dintre Republica Moldova şi Republica Coreea în domeniul IT.

La rîndul său, viceministrul Administraţiei Publice şi Securităţii Republicii Coreea, Seo PIL-EON a mulţumit Premierului Vlad FILAT pentru sprijinul acordat la crearea Centrului moldo-coreean de Informare şi Acces. Oficialul coreean a menţionat că deschiderea Centrului are loc în contextul împlinirii în acest an a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Coreea.

Participanții la eveniment au vizitat sălile Centrului moldo-coreean de Informare şi Acces, iar în laboratorul de instruire IT a fost organizată o teleconferinţă Chişinău - Seul, în cadrul căreia oficialii au avut posibilitatea să testeze echipamentul performant şi viteza de acces la internet de care vor beneficia ulterior doritorii de a-şi perfecţiona cunoştinţele în domeniul IT.

Centrul de Informare şi Acces este o unitate multifuncţională, care constă dintr-o sală de conferinţe dotată cu echipamente audio/video şi sistem de teleconferinţe, un laborator de instruire IT şi o sală pentru acces public la Internet de mare viteză.

Sursa: gov.md 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Centrul moldo-coreean de Informare şi Acces, Guvernul RM, MTIC, NIA
Ultima actualizare:  14-08-2012 14:31:05
Sursa: