ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Paşaportul biometric te scapă de coadă

2012-08-15


În aeroportul din Chişinău, în primăvara acestui an, a fost amplasat Sistemul e-Gate. Acesta este instalat la intrarea în ţară, la punctul de control al paşapoartelor şi prevede un coridor verde pentru cetățenii moldoveni ce dețin pașapoarte biometrice. Dar acesta, de cele mai dese ori este evitat de cetăţenii moldoveni, care fie nu au paşaport biometric, fie nu ştiu ca există astfel de sistem sau că pot să-l utilizeze. Iar la celelalte ghişee, în continuare se formează rânduri de zeci de oameni.

Sistemul funcţionează în felul următor: Cetăţenii care deţin paşapoarte biometrice , după aterizare sunt invitaţi să scaneze pagina cu informaţii ale documentului. După ce este verificată şi este totul în ordine, se deschide automat primul rând de porţi, iar pasagerul poate intra la al 2-lea nivel de verificare. La această etapă, cetăţenii trebuie să pună degetul pe ecranul digital pentru a li se verifica amprentele. După această etapă, sistemul verifică sincronizarea dintre datele din paşaport şi amprentele digitale şi dacă acestea corespund, sistemul deschide şi al doilea nivel al uşilor, iar persoana este liberă să meargă în sala de ridicare a bagajelor şi să părăsească aeroportul. În toată procedura nu este implicat factorul uman.

De sistemul „e-Gate” pot beneficia toţi cetăţenii Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani, deţinători ai paşapoartelor biometrice, la sosirea în Aeroportul Internaţional Chişinău.

Menţionăm, că sistemul a fost lansat în 10 aprilie 2012 de către Serviciul Grăniceri în comun cu Ministerul tehnologiei informaţie şi comunicaţiilor al RM şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Acest complex a fost procurat de la compania “Mühlbauer Group” cu 35.000 Euro – un preţ mai mic faţă de preţurile oferite de alte companii de ramură, iar după testarea tehnică a sistemului „e-Gate”, acesta a fost transmis cu titlu gratuit de către ÎS „CRIS „Registru” la balanţa Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova.

Sursa: unimedia.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: MTIC, e-Gate, Aeroportul Internaţional Chişinău
Ultima actualizare:  15-08-2012 09:31:31
Sursa: