ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Elaborarea şi implementarea tehnologiei de producţie a circuitelor imprimate flexibil-rigide multistrat în Republica Moldova

2012-08-20

Implementarea în producţie a tehnologiei de fabricare a circuitelor imprimate flexibil-rigide multistrat este cunoscută pe plan internaţional de aproximativ 5-7 ani la nivel de modele experimentale şi în foarte rare cazuri, producţie de serie.

În Republica Moldova, singura întreprindere care produce circuite imprimate multistrat este I.M. Uzina Topaz S.A. Totuşi, la momentul actual, încă nu se produc circuite imprimate flexibil-rigide. Aceasta va fi posibil în viitorul apropiat graţie implementării proiectului de inovare şi transfer tehnologic “Elaborarea şi implementarea tehnologiei de producţie a circuitelor imprimate flexibil-rigide multistrat” (conducător de proiect – Gangan Silvia), cu suportul financiar al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

Proiectul în cauză este realizat în condiţiile în care creşte cererea de circuite imprimate flexibil-rigide multistrat pentru utilizare în diverse domenii ale economiei naţionale si mondiale (construcţia de aparate electrice de masurat, pentru cercetări, aviaţie, cosmos, aparate de uz casnic, calculatoare, etc.) iar dezvoltarea tehnologiei de producţie a acestor circuite va permite comercializarea acestora atât pe plan naţional, cât şi internaţional la un preţ profitabil.

Elaborarea şi implementarea tehnologiei de producţie a circuitelor imprimate flexibil-rigide multistrat va asigura trecerea de la fabricarea aparatelor de măsura şi control cu bandaje din fire electrice legate la un nou nivel tehnologic. În acelaşi timp, productivitatea muncii va spori esenţial în timp ce consumul de materiale se va micşora de cel puţin 10 ori; fiabilitatea se va îmbunătăţi semnificativ, iar masa aparatelor va scădea cu 5-10%.

Elaborarea şi introducerea în fabricaţie a proiectului de dezvoltare a tehnologiei de producţie a circuitelor imprimate flexibil-rigide multistrat va fi realizată în cadrul I.M. Uzina Topaz S.A., în colaborare cu UTM Chişinău.

Sursa: aitt.md
 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: proiecte, I.M. Uzina Topaz S.A., circuite imprimate, AITT, transfer tehnologic, UTM
Ultima actualizare:  21-08-2012 08:38:34
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova