ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

A fost lansat serviciul electronic e-Cazier

2012-09-06


 

Ministerul Afacerilor Interne, cu suportul Centrului de Guvernare Electronică, a lansat miercuri, 5 septembrie, serviciul public electronic e-Cazier. Astfel, autorităţile simplifică procedura de obţinere a cazierului judiciar. 

Pentru a solicita cazierul în format electronic, cetățenii vor avea nevoie doar de un calculator, conectat la Internet. Cererea va putea fi înregistrată de oriunde şi oricând, 24 din 24 de ore. Prezenţa fizică la ghişeu a persoanelor va fi necesară doar pentru a ridica certificatul. Pe viitor, cazierul judiciar va putea fi recepţionat direct la domiciliu.

 

Cazierul judiciar este un act care certifică dacă o persoană fizică sau juridică este condamnată sau dacă au fost luate măsuri cu caracter penal împotriva lor.

„Serviciul e-Cazier are ca scop facilitarea procedurii de obţinere a cazierului judiciar. Astfel, cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să stea la rând ore în şir sau să se deplaseze la sediul instituţiilor publice. Ei vor beneficia de un serviciu public accesibil, comod și rapid. Pe de altă parte, prin lansarea acestui serviciu public electronic va creşte transparenţa în actul guvernării, se va diminua corupţia şi se va debirocratiza sistemul”, a declarat Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică.

„Zilnic înregistrăm de la 500 până la 1500 comenzi de cazier judiciar. În beneficiul cetăţenilor de astăzi sunt accesibile 800 de puncte de e-terminale de plată pentru serviciul e-Cazier atât în raza municipiului Chişinău, cât şi la scară naţională”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. „Paşii pentru a accesa serviciul e-Cazier sunt simpli, solicitanţii vor accesa portalul www.servicii.gov.md, secţiunea e-Cazier, unde vor introduce IDNP-ul. În cazul în care ei nu deţin un IDNP, pot completa cererea cu datele personale din orice document care le atestă identitatea. Vor confirma apoi datele şi vor printa recipisa cererii întregistrate. Cu ea vor putea achita taxa la bancă sau la terminalele de plată, în decurs de şapte zile. Cazierul judiciar va fi ridicat la data indicată în recipisă, la Direcţia Informaţii şi Evidenţe Operative a MAI sau la comisariatele de poliţie”, a mai adăugat Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

Cei care au nevoie de cazier judiciar şi nu au acces la internet, vor putea merge la bancă pentru a solicita completarea cererii de obţinere a cazierului prin serviciul e-Cazier. e-Cazierul este accesibil, de asemenea, prin terminalele de plată.

Portalul www.servicii.gov.md este platforma electronică prin intermediul căreia sunt oferite servicii publice electronice, eficient şi în deplină siguranţă. Pe platformă sunt accesibile 211 de servicii din cele 500, pe care autorităţile le pun la dispoziţia cetăţenilor. 9 dintre aceste servicii sunt prezentate în format electronic.

Pentru anul 2012, Guvernul Republicii Moldova planifică lansarea a încă trei servicii publice electronice: online-licenţa, raportarea electronică la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi aplicarea online pentru acte în domeniul construcţiei.

Serviciile publice electronice reprezintă unul dintre principalele obiective ale „Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării”, prin intermediul căruia sunt asigurate transparenţa în activitatea instituţiilor guvernamentale şi accesul la informaţiile cu caracter public pentru cetăţeni.

 

Sursa: egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: egov.md, e-servicii, e-cazier, Centrul de e-Guvernare, MAI, Ministerul Afacerilor Interne
Ultima actualizare:  06-09-2012 09:42:06
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova