ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Lansarea semnăturii mobile - intrerviu cu Iurie Țurcanu coordonator tehnologic-şef în cadrul Centrului de Guvernare Electronică

2012-09-14

Iurie Ţurcanu: „Semnătura mobilă înseamnă siguranţă, comoditate, şi acesibilitate la preț redus”

În curând Guvernul în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă va lansa semnătura mobilă sau Mobile eID. Ce înseamnă de fapt Mobile eID?

Semnătura mobilă este ca şi un buletin de identitate, doar că electronic, folosit în lumea virtuală. În acelaşi timp, este şi o cheie pentru a avea acces la orice servicii electronice (e-servicii), publice sau private. Oricine vrea să utilizeze un e-serviciu, trebuie mai întâi să-şi creeze un eID, de care se va folosi de oriunde şi oricând, de pe telefonul mobil. Altfel spus, semnătura mobilă este un instrument care ne permite să ne identificăm pe Internet, ca persoane fizice sau juridice, ca cetăţeni de rând sau ca oameni de afaceri, atunci când vrem să folosim serviciile electronice.

De ce se lansează şi care este menirea serviciului ?

În condiţiile în care Guvernul Republicii Moldova şi-a propus să digitizeze toate serviciile publice, semnătura mobilă este ca şi un element de legătură între lumea reală şi cea virtuală pentru cetăţeni şi de identificare a lor, între nevoile cetăţeanului şi ofertele de servicii electronice ale Guvernului.
În general semnătura digitală nu este o noutate pentru Republica Moldova doar că până acum utilizarea ei era destul de incomodă pentru că necesita și alte infrastructuri, inclusiv cartele cu chip și cititoare pentru aceste cartele, iar prețul relativ mare pentru veniturile moldovenilor. Mobile eID este mult mai simplu de utilizat, poate fi folosit din orice colţ al ţării şi este mult mai accesibil ca preţ.

La ce poate fi de folos oamenilor de rând semnătura mobilă?

Aceasta implifică relaţia dintre cetăţeni şi instituţiile publice, când vine vorba de prestarea serviciilor electronice. Oamenilor de rând li se oferă o alternativă la serviciile publice tradiţionale, clasice. Oricine dintre noi are nevoie de obţinerea unui act de stare civilă sau de copia unui act oficial, de obţinerea unor indemnizaţii. Toate acestea vor putea fi făcute online,
utilizând Mobile eID.

Cum putem obține un eID prin intermediul telefonului mobil?

Foarte simplu! Mergeţi la reprezentanța operatorului de telefonie mobilă și solicitați semnătura mobilă. Acest proces nu durează mai mult de 15 minute. Vi se va oferi, de asemenea, şi un plan tarifar, un tip de abonament. Apoi veți completa o cerere. Este necesar să vă prezentanți la operatorii de telefonie mobilă doar cu buletinul de identitate. Semnătura mobilă va fi disponibilă pentru cetățeni începând cu septembrie 2012.

 

Care vor fi costurile ?

Mult mai mici decât ceea ce a fost până acum. Fiecare cetățean va putea beneficia de serviciul Mobile eID. Preţul nu va fi un impediment. Fiecare operator va anunţa oficial care vor fi tarifele, odată cu lansarea serviciului Semnătura Mobilă.

Cum poate contribui acest serviciu nou la transparența în actul guvernării?

Indirect, deoarece Mobile eID trebuie să fie privit în contextul serviciilor publice electronice, iar acestea contribuie direct la transparența actului guvernării și la eradicarea fenomenului corupției. Astfel, interacțiunea dintre cetățean și funcționarul public are loc în alt cadru, cel virtual. Oamenii vor simţi mai puţin birocraţia în relaţia lor cu autorităţile. Mobile eID va fi un instrument fără de care serviciile publice electronice nu vor fi posibile.

Cum poate fi protejată Identitatea Electronică?

În primul rând, ca să poți aplica semnătura electronică, trebuie să cunoști anumite lucruri. În securitatea informațională se aplică termenul de autentificare pe doi factori: ceva ce știi și ceva ce posezi. Ceva ce știi este un PIN, iar ceva ce ai este telefonul mobil. Dacă măcar unul dintre aceştia doi lipsesc, atunci nu poţi folosi semnătura electronică. Dacă am pierdul telefonul sau am uitat PIN-ul, solicit la operatorii de telefonie mobilă un alt SIM și un alt PIN.

Semnătura mobilă va fi obligatorie?

Nu. Este doar una dintre metodele de acces la serviciile electronice; este ca o alternativă la indentificarea persoanelor, așa cum serviciile publice electronice sunt o alternativă pentru serviciile publice tradiționale, la ghișeu. Pentru a semna electronic putem să avem și o altă semnătură digitală, așa cum o oferă în prezent Centrul de Telecomunicaţii Speciale (CTS).
Odată cu lansarea Mobile eID vor fi folosite exact aceleași certificate pentru obţinerea dreptului de semnătură digitală eliberate de CTS, doar că în acest caz înregistrarea utilizatorilor va fi făcută și de operatorii de telefonie mobilă.
CTS eliberează certificatele digitale și face parte din echipa partenerilor pentru acest proiect, alături de autoritățile publice și operatorii de telefonie mobilă.

Mobile eID înseamnă siguranță, comoditate și performanță la un preț accesibil.

Sursa: www.egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Mobile eID, Centrul de e-Guvernare, siguranta pe Internet
Ultima actualizare:  04-02-2017 14:55:41
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova