ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Prim-ministrul Vlad FILAT este primul cetăţean al Republicii Moldova care a utilizat serviciul „Semnătura mobilă”

2012-09-14


Premierul a participat la lansarea serviciului „Semnătura mobilă", lansat de Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică, Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale" şi operatorii de telefonie mobilă „Moldcell" şi „Orange".

Prima semnătură mobilă a Prim-ministrului a fost aplicată pe Dispoziţia privind utilizarea semnăturii mobile în Guvern.

În cadrul evenimentului, Vlad FILAT a menţionat că aplicarea serviciului „Semnătura mobilă" va accelera procesul de administrare în instituţiile statului, deoarece de acum înainte semnarea actelor va fi posibilă și de la distanţă.

Potrivit Premierului, prin intermediul acestui serviciu, Guvernul a făcut încă un pas pentru a fi mai eficient și mai aproape de cetățeni.

„Semnătura mobilă va face viaţa noastră mai comodă. Acum cetăţenii Republicii Modova nu vor mai fi nevoiţi să se conformeze agendei funcţionarilor publici. Prin intermediul semnăturii mobile vom putea semna la distanţă acte, rapoarte, declarații, indicații, sau cereri on-line, din orice colț al lumii, folosind doar telefonul mobil. Prin aplicarea acestui serviciu eliminăm corupţia şi cîştigăm timp. Semnătura mobilă va fi de folos şi agenţilor economici din Republica Moldova", a menţionat Prim-ministrul.

Vlad FILAT a mulţumit Stelei MOCAN, Directoare executivă a Centrului de Guvernare Electronică, și întregii echipe pentru succesul obţinut în implementarea serviciului „Semnătura mobilă" şi a menţionat că cetățenii așteaptă implementarea și altor servicii publice electronice, eficiente și accesibile.

De asemenea, Vlad FILAT a mulţumit partenerilor Guvernului Republicii Moldova împlicaţi în procesul de implementare a serviciului „Semnătura mobilă".

Stela MOCAN, Directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică a prezentat în cadrul evenimentului beneficiile utilizării serviciului.

Potrivit ei, semnătura mobilă va putea fi folosită de oriunde şi oricînd, de pe telefonul mobil. Acest serviciu este o alternativă la probarea identităţii cetăţenilor. Oricine va avea nevoie, de exemplu, de un act de stare civilă, de copia unui act oficial sau de indemnizaţii le va putea solicita online, utilizînd semnătura mobilă.

„Semnătura mobilă are acelaşi efect juridic ca şi documentul pe suport de hîrtie semnat cu semnătură olografă. Graţie acestui serviciu, telefonul mobil ar putea înlocui în curînd buletinul de identitate", a precizat Stela MOCAN.

Directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică a menționat că Republica Moldova se numără printre primele 7 state ale lumii în care aplică acest serviciu.

„Astazi Republica Moldova se alatură Estoniei, Austriei, Belgiei, Finlandei, Lituaniei şi Turciei care urmează să aplice Semnatura Mobilă", a subliniat Stela MOCAN.

Companiile „Moldcell" şi „Orange", partenerii în cadrul implementării acestui serviciu, vor oferi semnătura mobilă gratuit, pînă la sfîrşitul anului 2012. Pe viitor, preţul serviciului va fi unul accesibil.

Sursa: www.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: servicii electronice
Ultima actualizare:  15-09-2012 22:34:54
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova