ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Cel mai puternic calculator va fi folosit şi la descifrarea Universului

2012-09-27

Am putea afla cum să producem maşini electrice mai bune, am putea să înţelegem schimbările climatice şi am putea chiar să dezvăluim secretele ascunse ale Cosmosului. Oamenii de ştiinţă vor folosi un super-calculator creat de cei de la IBM, pentru a răspunde la câteva întrebări esenţiale care îi preocupă de mult timp.

Acest calculator se numeşte IBM Blue Gene/Q sau Mira, şi va funcţiona în S.U.A., la Argonne National Laboratory, care e cel mai mare laborator pentru cercetare al Departamentului Energiei din S.U.A., începând cu anul viitor. El va fi de două ori mai rapid decât cel mai performant calculator din acest moment având o putere de circa 10 petaflopi. În prezent, cel mai puternic calculator al celor de la Argonne e Intrepid, ce foloseşte platforma IBM Blue Gene/P, fiind capabil să efectueze 500 de mii de miliarde de operaţiuni pe secundă. Mira va fi de douăzeci de ori mai puternic, efectuând 10 milioane de miliarde de operaţiuni pe secundă.

Dacă fiecare persoană din S.U.A. (ce are o populaţie de circa 310 milioane locuitori), ar face un calcul în fiecare secundă, ar fi nevoie de un an pentru a efectua la fel de multe calcule cât ar realiza supercalculatorul Mira într-o singură secundă.

El poate rezolva probleme care până acum au rămas un mister. Super-calculatoarele din prezent pot rezolva asemenea probleme foarte grele în doi ani, faţă de un interval de timp de doar două minute, necesar viitorului super-calculator.

Graţie tehnologiilor noi pentru răcire, Mira va fi alcătuit din 750 000 de procesoare şi va avea o memorie de 750 000 TB (terabytes). Calculatorul va rula pe o platformă IBM Blue Gene/Q.
Printre altele, Mira ar putea răspunde la întrebări legate de evoluţia Universului şi va afectua simulări de o complexitate foarte mare.

Sursa: roportal.ro

 

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: Mira, IBM Blue Gene/Q , Evoluţia Universului
Ultima actualizare:  28-09-2012 08:19:55
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova