ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Integrarea europeană a Republicii Moldova vine cu ştiinţa înainte

2012-09-28

La 24 septembrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa de presă cu privire la rezultatele evenimentului de promovare a ştiinţei naţionale în cadrul comunităţii europene, la Bruxelles.

Conferinţa a fost susţinută de către Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială şi familie, Valentina Stratan, deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Şleahtiţchi, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova şi acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei - delegaţi la Bruxelles de către comunitatea ştiinţifică a Republicii Moldova şi reprezentanţi ai Reţelei Punctelor Naţionale a Contact în PC7.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a informat asupra faptului că la 21 septembrie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei, în comun cu Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană şi Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Bruxelles, a organizat evenimentul de promovare „Moldova spre Spaţiul European de Cercetare”. Evenimentul a fost deschis de către Eugen Caras, şeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, care a făcut o trecere în revistă a relaţiilor moldo-comunitare, după care au luat cuvântul Mihail Şleahtiţchi, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială şi familie şi Martin Penny, asistentul Directorului General al Directoratului General European de Cercetare şi Inovare al Comisiei Europene.

Preşedintele AŞM a mai precizat că în cadrul evenimentului de la Bruxelles a ţinut un discurs despre evoluţia domeniului ştiinţei în Republica Moldova cu genericul „Contribuţia ştiinţei şi inovării din Republica Moldova la viitorul european al ţării”, unde au fost punctate perspectivele Republicii Moldova în spaţiul european de cercetare, luând în considerare faptul, că de la 1 ianuarie 2012, Republica Moldova deţine statutul de ţară asociată la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative, fapt ce constituie o realizare importantă în parcursul european al ţării noastre. De asemenea, preşedintele AŞM a remarcat că, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova implementează un şir de măsuri în vederea ralierii la noul Program al UE în sfera cercetării-inovării „Orizont -2020”, care va demara la 1 ianuarie 2014. Totodată, Domnia sa a subliniat că un element important în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii structurilor europene a fost rolul ştiinţei pentru dezvoltare, rolul universităţilor pentru dezvoltarea ştiinţei şi pentru dezvoltarea regională. „Consider, că în Strategia de dezvoltare a ştiinţei şi inovării până în anul 2020 ar trebui să ţinem cont de prevederile europene pentru a stimula oamenii de ştiinţă, institutele de cercetare, universităţile ca să se încadreze cât mai activ în soluţionarea problemelor economice, industriale, culturale, probleme de învăţământ, probleme sociale, politice din ţara noastră şi asta pentru ca, comunitatea ştiinţifică să nu fie doar una de producere a cunoştinţelor, dar şi o instituţie care ar stimula, ar contribui la dezvoltarea locală, regională, a ţării”, a mai specificat acad. Gheorghe Duca. În context, preşedintele AŞM a lansat invitaţia de a consolida cooperarea cu instituţiile şi cercetătorii din Republica Moldova, care dispun de un potenţial solid cu relevanţă internaţională.

În luarea sa de cuvânt, dr.hab., prof.Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare a exprimat ideea că, comunitatea europeană a fost convinsă că merită să colaboreze cu savanţii din Republica Moldova vizavi de proiectele existente în cadrul PC7 şi, în special, privind următorul Program Cadru de cercetare al UE, care va fi lansat în anul 2014, remarcând că integrarea europeană a Republicii Moldova vine cu ştiinţa înainte. Parlamentarul a informat asupra întrevederii din cadrul Departamentului Sănătate al Comisiei Europene, unde au beneficiat de tot suportul legislativ, normativ privind iniţierea proiectelor pentru comunitatea medicală autohtonă. Mai mult, legislatorul a remarcat că în sfârşit, după mai multe discuţii, Comisia Europeană a acceptat sintagma de produse alimentare gustoase, produsele alimentare gustoase asigurând pe viitor garantul sănătăţii populaţiei. „Avem toate şansele, dar trebuie să fim foarte insistenţi şi convingători în proiectele noastre”, a conchis Vladimir Hotineanu.

Dr. Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a apreciat înalta organizare a vizitei delegaţiei Republicii Moldova la Bruxelles, lucru enorm care a revenit atât misiunii noastre diplomatice la Bruxelles, cât şi reprezentanţilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în frunte cu preşedintele, acad. Gheorghe Duca. Legislatorul a apreciat, în special, prestaţia preşedintelui AŞM vizavi de alocuţiunea pe care a prezentat-o distinsului auditoriu european şi interesul pe care l-au manifestat reprezentanţii Comisiei Europene pentru comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova. În contextul evenimentului, dna Valentina Stratan a oferit informaţii privind întrevederile pe care le-a avut împreună cu prof. Vladimir Hotineanu, cu Ruxandra Draghia-Akli - director al Directoratului pentru Sănătate al Comisiei Europene și Barbara Kerstiens, sef al Sectorului de Sănătate Publică, Comisia Europeană. Legislatorul moldovean a ţinut să specifice că pentru cei care nu sunt iniţiaţi în mecanismul de identificare a partenerilor (consorţiumurilor) este necesar a utiliza instrumentele puse la dispoziţia cercetătorilor de către Comisia Europeană pe pagina electronică dedicată Programului Cadru de cercetare. Remarcând deschiderea celor de la Bruxelles pentru cercetătorii din ţara noastră, dna Valentina Stratan a făcut un apel către toţi cercetătorii din mediul academic, universitar, încurajându-i să vină cu idei inovaţionale, nu doar în domeniul sănătate, dar în toate domniile. „Ne bucurăm că, graţie acestui Memorandum de asociere, am păşit în integrarea europeană de facto, iar această vizită şi întrevederile pe care le-am avut ne deschid noi şi noi orizonturi, pentru că am dovedit că putem lucra în echipă - factorul academic cu cel politic”, a subliniat deputatul. Autosesizându-se drept portavoce a proiectelor demarate, Valentina Stratan a dat asigurări, că în calitatea Domniei sale de parlamentar, va aborda necesitatea susţinerii cercetări atunci când se va discută bugetul în Parlamentul RM şi, în general, susţinerea cercetării şi inovării. Or, numai aşa, putem avea o educaţie performantă şi o dezvoltare economică a ţării.

În luarea sa de cuvânt, Mihail Şleahtiţchi, consilierul Preşedintelui Republicii Moldova a ţinut să specifice că această misiune multivalentă a urmărit un scop foarte important - de a asigura condiţiile necesare unei ancorări profunde în spaţiul investigaţional european, iar prin faptul că misiunea a fost constituită din reprezentanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Parlamentului şi Preşedinţiei, Europa a avut ocazia să vadă că intenţiile Academiei de Ştiinţe au un sprijin larg în clasa politică, la nivelul tuturor structurilor responsabile pentru administrarea ţării. „Când te poţi ancora profund?, a întrebat consilierul prezidenţial. - Atunci când poţi face dovada faptului că eşti atractiv şi credibil”, iar atractivitatea şi credibilitatea, în opinia Domniei sale, a fost asigurată şi în calitate de dovadă a prezenţei numeroase a reprezentanţilor structurilor europene la evenimentul promoţional care a avut loc în data de 21 septembrie, dar şi altor exponenţi importanţi ai structurilor europene care şi-au dorit să afle mai multe despre Republica Moldova. Mihail Şleahtichi a expus opinia şi asupra impresionantului discurs al preşedintelui AŞM, care a fost unul cu foarte multe elemente originale şi care a demonstrat tuturor că Republica Moldova dispune de capacităţi umane necesare pentru a face faţă imperativelor investigaţionale, existente la ora actuală. „Faptul că a fost un raport consistent a arătat că putem să ne implicăm activ în soluţionarea multor probleme legate de ştiinţa europeană. După mine, această misiune cu un caracter promoţional a lucrat pentru două proiecte: pe de o parte, pentru PC7, la care ne-am asociat oficial la 1 ianuarie 2012 şi în care vom fi doi ani şi, pe de altă parte, ne-am apropiat foarte mult şi am pregătit terenul necesar încadrării într-un nou proiect european de anvergură „Orizont - 2020”, care este unul de o importanţă majoră nu doar pentru viitorul AŞM, dar şi pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat consilierul prezidenţial.

Subliniind interesul partenerilor din Consiliul Europei pentru două dimensiuni foarte importante legate de cercetarea ştiinţifică, dr. Mihail Şleahtiţchi a revenit cu o dimensiune nouă care se regăseşte în Codul Educaţiei şi care, de asemenea, va face ca sectorul real al economiei să fie serios antrenat în cercetarea ştiinţifică. Sub acest aspect, consilierul prezidenţial le-a vorbit despre necesităţile învăţământului dual care se referă cu precădere la învăţământul profesional, la toate treptele învăţământului profesional, inclusiv la treapta a treia care, în conformitate cu prevederile codului se va numi doctorat. Le-a vorbit despre această treaptă, făcând trimitere la experienţa pe care o au mai multe ţări din Occident, descifrând semnificaţia sintagmei învăţământ profesional dual care atrage agentul economic în pregătirea specialiştilor şi cercetătorilor prin crearea condiţiilor necesare sub aspect infrastructural, logistic prin organizarea stagiilor de producţie şi de cercetare, fapt care le va permite agenţilor economici să-şi atragă cercetătorii în birourile pe care le vor avea şi care le va permite, totodată, să aibă înlesniri fiscale. Acest aspect va oferi o tentă pragmatică acestui gen de cooperare dintre sectorul antreprenorial al economiei naţionale şi ştiinţă.

La finele evenimentului, membrii delegaţiei Republicii Moldova au reiterat relevanţa declaraţiilor făcute în cadrul evenimentului de promovare de la Bruxelles, potrivit cărora nu poate exista o ţară prosperă fără inovare, fără cercetare, fără deschidere pe dimensiunea ştiinţifică, această misiune ştiinţifică aducând un mare beneficiu Republicii Moldova.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

Sursa: asm.md

Categoria: Comunicate de Presă Cuvinte-cheie: Moldova spre Spaţiul European de Cercetare, Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, conferinţă de presă
Ultima actualizare:  28-09-2012 14:29:25
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova