ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Agenda digitală - strategia Comisiei Europene concepută pentru valorificarea potențialului cloud computingului în Europa

2012-09-28

Noua strategie a Comisiei Europene pentru valorificarea potențialului stocării și accesării datelor la distanță (cloud computing) în Europa (Unleashing the potential of cloud computing in Europe) prezintă măsuri vizând crearea a 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa și o contribuție anuală de 160 de miliarde de euro la PIB-ul UE (aproximativ 1%) până în 2020.

Strategia este concepută astfel încât să accelereze și să sporească utilizarea cloud computing-ului în toate sectoarele economiei.

„Cloud computing” înseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, fotografii și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță pe care utilizatorii le accesează online, utilizând orice dispozitiv doresc. Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și poate mai sigură decât soluțiile informatice locale. Multe servicii foarte frecvent utilizate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică prin internet, folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obțin atunci când aceste soluții sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi și de sectorul public.

Printre măsurile principale din cadrul strategiei se numără:

sistematizarea „junglei” standardelor tehnice, astfel încât utilizatorii cloud-ului să beneficieze de interoperabilitate, portabilitate și reversibilitatea datelor; standardele necesare trebuie identificate până în 2013;
sprijinirea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing;
elaborarea unor clauze standard „sigure și corecte” pentru contractele de cloud computing, inclusiv acorduri privind nivelul serviciilor;
un parteneriat european în domeniul cloud computing-ului cu statele membre și cu industria de profil în vederea valorificării puterii de cumpărare a sectorului (20% din totalul cheltuielilor informatice), pentru a modela piața europeană a cloud computing-ului, a spori șansele de creștere ale furnizorilor europeni de servicii de cloud computing, astfel încât aceștia să atingă un nivel competitiv, precum și pentru a ieftini și ameliora serviciile de guvernare electronică.
Vicepreședintele CE Neelie Kroes a declarat: „Cloud computing-uleste o tehnologie care va revoluționa economia noastră. În absența unor măsuri la nivelul UE, vom rămâne blocați în bastioane naționale și vom rata șansa de a obține beneficii economice în valoare de miliarde de euro. Trebuie să realizăm o masă critică și să stabilim un singur set de norme la nivelul întregii Europe. De asemenea, trebuie să combatem în mod direct riscurile percepute ale cloud computing-ului.”

Vicepreședintele Comisiei Viviane Redding a declarat: „Europa trebuie aibă o perspectivă ambițioasă. Strategia privind cloud computing-ulva spori încrederea în soluțiile informatice inovatoare și va stimula crearea unei piețe unice digitale competitive, în care cetățenii europeni să se simtă în siguranță. În acest scop, este necesar să se adopte rapid noul cadru privind protecția datelor, propus de Comisie mai devreme anul acesta, și să se elaboreze clauze și condiții contractuale sigure și corecte.”

Context

Strategia anunțată este urmarea propunerii de actualizare a normelor privind protecția datelor, prezentată de Comisie în 2012, și precede o strategie europeană pentru securitatea informatică, ce va fi propusă în lunile următoare. Elaborarea acestor norme europene privind cloud computing-ul constituie o condiție prealabilă pentru crearea spațiului digital omogen ce va permite realizarea unei adevărate piețe unice digitale. Toate aceste măsuri la un loc constituie un efort global de a crea în Europa un mediu online dinamic și fiabil.

Beneficiile cloud-ului provin din economiile de scară pe care le implică. Dintre organizațiile care au adoptat cloud computing-ul, 80% economisesc cel puțin 10‑20% din costuri. De asemenea, se preconizează că adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii în toate sectoarele economice va determina o creștere semnificativă a productivității.

În prezent, din cauza lipsei unor standarde comune și a unor contracte clare, numeroși utilizatori potențiali nu pot adopta soluții de tip cloud computing deoarece nu sunt siguri ce standarde și certificate le sunt necesare pentru a răspunde exigențelor acestora și pentru a respecta obligațiile juridice care decurg din aplicarea lor, de exemplu pentru a garanta că propriile date sau cele ale clienților lor sunt în siguranță sau că aplicațiile sunt interoperabile. De asemenea, furnizorii de servicii de cloud computing și utilizatorii acestora au nevoie de norme mai clare cu privire la furnizarea acestor servicii; de exemplu, ei trebuie să știe unde se vor soluționa litigiile sau în ce mod să se asigure că transferul date și software de la un furnizor de servicii de cloud computing la altul va fi ușor de realizat.

Sursa: ec.europa.eu

 

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: Agenda Digitală, Cloud computing, Comisia Europeană, Strategia Comisiei Europene Agenda Digitală, strategie, UE
Ultima actualizare:  28-09-2012 14:45:10
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova