Dezbaterile din cadrul meselor rotunde ministeriale de la ITU Telecom World 2012 au reunit reprezentanţi ai guvernelor din 193 de ţări. Republica Moldova este reprezentată la reuniunea la nivel înalt de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip. Liderii guvernamentali şi de reglementare responsabili pentru elaborarea şi implementarea politicilor în domeniul TIC au pus în discuţie soluţii la provocările de bază pentru industrie, împărtăşind cele mai bune practici de cooperare naţională, regională şi internaţională.
În cadrul sesiunilor ministeriale au fost abordate mai multe subiecte, între care:femeile în domeniul TIC, accesul la Internet, migraţia la TV digitală, comunicaţiile de urgenţă.
Potrivit participanţilor la reuniune, tehnologiile, serviciile şi aplicaţiile TIC creează oportunităţi pentru o societate informaţionala incluzivă, în care femeile pot avansa la cele mai înalte niveluri de luare a deciziilor. În acest context este importantă formarea unor parteneriate publice-private şi modele de afaceri durabile, care să garanteze siguranţa investiţiilor.
Un alt subiect dezbătut de participanţii la for ţine de rolul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în dezvoltarea social-economică a statelor. Provocarea este de a asigura accesul universal, durabil şi la preţuri rezonabile la serviciile de bandă largă, pentru a permite tuturor cetăţenilor lumii să beneficieze de avantajele globalizării. Acest lucru necesită nu numai o politică pro-activă, strategii de reglementare juridică şi tehnică, dar presupune şi depăşirea barierelor în calea creşterii sectorului TIC.
Spre exemplu, în multe ţări impozitele mari din sector fac telefonul mobil mai degrabă un obiect de lux decât un serviciu esenţial, excluzând segmentele mai sărace ale societăţii. În opinia experţilor, revizuirea impozitării va reduce tarifele şi va încuraja dezvoltarea economică a ţărilor.
Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor joacă un rol crucial în reducerea riscurilor şi urmărilor provocate de dezastrele naturale. Crearea serviciilor de telecomunicaţii de urgenţă în regiunile îndepărtate şi rurale rămâne o preocupare de bază a guvernelor. Cooperarea regională şi internaţională poate fi decisivă pentru a atenua atât efectul imediat, cât şi consecinţele sociale şi economice ale dezastrelor pe termen lung.
Reuniunea ITU Telecom World 2012 s-a desfăşurat la Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 14-18 octombrie.