ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Implicare.md – un portal de responsabilitate civică

2012-10-26

 Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a prezentat pe 25 octombrie portalul www.implicare.md - un sistem inovativ de interacţiune online între autorităţi şi cetăţeni, bazat pe tehnologia informaţiei.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip a menţionat că scopul proiectului este de a educa o poziţie social-civică activă a cetăţenilor. Sistemul permite sesizarea online a organelor de drept prin plasarea înregistrărilor video sau foto ce surprind diverse cazuri de încălcare a ordinii publice. Autorităţile se obligă să ia atitudine şi să-i pedepsească pe răufăcători.

“Tradiţional, guvernul şi cetăţenii se plasează în tabere diferite, noi propunem ca în lupta cu fărădelegile autorităţile şi oamenii să fie pe aceeaşi baricadă. Aşa cum oricine va putea filma şi plasa imagini pe site, funcţionarii de stat vor trebui să răspundă în faţa legii ca şi cetăţenii de rând”, a accentuat Pavel Filip.

O condiţie esenţială a proiectului – nu se va accepta anonimatul: fiecare autor al imaginilor va trebui să se identifice şi să fie conştient că poate fi citat ca martor în instanţă. Deasemenea, se propune ca autorii imaginilor să fie remuneraţi din contul amenzilor aplicate.

Reprezentanţii Ministerului de Interne şi al Justiţiei, partenerii Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în realizarea acestui proiect, au salutat ideea lansării portalului, menţionând că posibilitatea expedierii petiţiilor online vine în susţinerea cetăţenilor şi a procesului de e-transformare în general.

Societatea civilă critică autorităţile, dar nu este suficient de organizată şi participativă, iar site-ul www.implicare.md oferă cetăţenilor posibilitatea de face presiuni asupra guvernanilor şi de a-i obliga să ia atitudine, consideră directorul Transparency International-Moldova. Lilia Carasciuc a menţionat oportunitatea opţiunii „feed-back” pe site, care va permite utilizatorului să adreseze întrebări instituţiilor abilitate, precum şi să facă sugestii ce ţin de funcţionarea portalului.

În finalul discuţiilor s-a decis crearea unui grup de lucru din reprezentanţi ai Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Afacerilor Interne, Justiţiei, Finanţelor şi ai societăţii civile, care va elabora regulamentul de activitate a portalului www.implicare.md. Documentul urmează să fie examinat şi aprobat în şedinţă de Guvern.

Portalul www.implicare.md va fi functional în regim de testare începând cu 1 noiembrie. Remunerarea persoanelor pentru materialele publicate va fi posibilă după aprobarea Regulamentului de funcţionare a site-lui de Guvern.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: responsabilitate sociala, MTIC, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne
Ultima actualizare:  26-10-2012 10:01:09
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova