ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

e-LICENŢIERE-UN NOU SERVICIU ELECTRONIC CARE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE INTERACŢIUNEA DINTRE GUVERN ŞI BUSINESS

2012-11-06

Serviciul „e-Licenţiere” oferă o gamă completă de funcţii specializate pentru a optimiza depunerea şi analiza cererilor de eliberare a licenţelor de la Camera de Licenţiere. Licenţele pot fi solicitate în format electronic, fără ca agentul economic să se deplaseze la Chişinău.

Autenticitatea informaţiilor depuse de solicitanţii sau titularii de licenţă va fi verificată prin intermediul reţelelor electronice ale autorităţilor publice vizate. Aceştia vor fi informaţi prin poşta electronică despre decizia Camerei de Licenţiere.

“Acest exemplu de serviciu electronic necesită a fi multiplicat şi pentru alte servicii publice, pe care statul le oferă mediului de afaceri. Avem nevoie ca businessul să producă bunuri, să ofere locuri de muncă pentru cetăţeni şi să achite impozite, nu să alerge cu diferite documente în birourile funcţionarilor publici” a declarat primul ministru Vlad Filat.

„E simptomatic faptul că primul serviciu electronic pe o bază tehnologică nouă este anume e-licenţierea. Ne propunem să perfecţionăm sistemul de licenţiere atât la nivel legislativ, cât şi instituţional, aceasta fiind una din priorităţile noastre. Avem responsabilitatea de a fi primii şi vom avea grijă ca proiectul să fie unul de succes, pentru a putea fi preluat ca model de alte instituţii”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a menţionat că procesul de obţinere a unei licenţe s-a simplificat. „Serviciul e-Licenţiere înlătură barierele birocratice în vederea lansării unei afaceri. Acum sistemul de accesare a licenţelor este accesibil şi la îndemână oricui”.

Fie că este vorba despre depunerea unei cereri de eliberare de licenţă, sau despre reperfectarea sau prelungirea licenţei, paşii sunt la fel de simpli. Solicitantul va accesa interfaţa servicii.gov.md, va selecta serviciul e-Licenţiere, apoi, va alege din meniu tipul operaţiunii dorite: eliberare, reperfectare/prelungire. Ulterior acesta va selecta activităţile sau domeniile potrivite şi va confirma condiţiile de licenţiere. După ce va completa secțiunile, solicitantul de licenţă va încărca documentele necesare, scanate, şi va confirma datele completate. După examinarea cererii de către Camera de Licenţiere, solicitantul va fi anunţat prin e-mail despre decizia autorităţii. În cazul aprobării cererii, agentul economic poate achita taxele pentru licenţă la orice bancă. În final, el poate merge la Camera de Licenţiere pentru a-şi ridica licenţa sau o poate primi prin poştă.

Serviciul e-Licenţiere va fi utilizat iniţial pentru eliberarea licenţelor de la Camera de Licenţiere. Sistemul poate fi extins ulterior şi pentru celelalte instituţii care eliberează licenţe.

“Serviciul e-Licenţiere va avansa procesul de obţinere de către agenţii economici a actelor permisive eliberate de către Camera de Licenţiere, la o nouă treaptă, una modernă, operativă, funcţională şi eficientă” a declarat directorul Camerei de Licenţiere din Republica Moldova, Valentin Guznac.

Serviciul e-Licenţiere a fost elaborat cu utilizarea unor mijloace moderne de dezvoltare, în baza unei arhitecturi multi-tier. Interfaţa grafică a sistemului este uşor de utilizat şi prezintă o gamă largă de funcţii avansate, astfel încât utilizatorii pot efectua operaţiuni cu cea mai mare uşurinţă.

Serviciul public e-Licenţiere este al treilea la număr lansat în 2012 de Guvern.

Sursa: www.egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Ministerul Economiei, e-servicii, Centrul de e-Guvernare, Camera de Licenţiere
Ultima actualizare:  06-11-2012 16:27:28
Sursa: