ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

A fost lansat un portal de date deschise care monitorizează bugetele autorităţilor publice locale

2016-02-09   Accesări: 1443  Vizitatori unici: 814

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat la 21.01.2016 portalul de date deschise care monitorizează bugetele autorităţilor publice locale din ţară. Site-ul moldova.ineko.sk le permite utilizatorilor să vizualizeze profilurile oraşelor, satelor şi raioanelor şi să creeze grafice personalizate conform indicatorilor selectaţi.

Scopul de bază al proiectului este de a dota publicul cu date relevante asupra gestionării fiecărui oraș, sat și raion începând cu 2012. Potrivit autorilor, informarea sporită despre aceste date va îmbunătăți managementul financiar al autorităților publice locale din Republica Moldova, motivând primarii să ia decizii într-un mod transparent și deschis.

„Sunt sigur că transparența finanțelor locale în Moldova va îmbunătăți managementul financiar al autorităților publice și va scădea riscul de corupție atunci când vor fi decise fondurile ce urmează să fie transferate de la nivel central”, a spus directorul Institutului pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) Peter Golias.

Până în 2014 autoritățile publice locale erau finanțate din banii din bugetul de stat. Începând cu anul 2015, fiecare primărie încearcă să-și formeze bugetul din veniturile proprii.

Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Angela Secrieru, din momentul în care s-a trecut la un alt tip de finanțare, primăriile se confruntă cu mai multe probleme.

„Primăriile nu-și pot permite cheltuieli prin care să evalueze bunurile patrimoniale. Calitatea politicilor fiscale promovate de Guvern este joasă. Legislația este modificată frecvent, iar acest fapt nu permite administrațiilor publice locale să asigure un proces de planificare financiară calitativă”, a menționat Angela Secrieru.

Portalul este o premieră pentru Moldova, iar specialiștii care au lucrat la proiect susțin că un astfel de mecanism informațional va îmbunătăți controlul financiar al autorităților publice locale din Moldova.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: date deschise, APL
Ultima actualizare:  09-02-2017 12:40:17
Sursa:   www.viitorul.org

 
0