ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Prezenţa web a localităţilor din Republica Moldova

2014-04-14   Accesări: 8776  Vizitatori unici: 3384

Unul dintre studiile de monitorizare demarate de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) este prezenţa în spaţiul web a localităţilor din Republica Moldova.

Acest studiu face parte din pachetul de studii demarate de IDSI în scopul evaluării situaţiei curente privind pregătirea electronică a instituţiilor publice din Republica Moldova, gradul de utilizare a tehnologiilor web, dar şi nivelul de interacţiune a instituţiilor cu publicul prin intermediul reţelelor de socializare. Studiile au drept scop promovarea utilizării Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) în diverse domenii de activitate, în special ştiinţă, cultură, învăţământ în vederea facilitării accesului la informaţie publică şi interacţiunii directe a instituţiilor cu publicul.
Actualmente, în Republica Moldova există 1525 de localităţi.

Din cele 1525 de localităţii, în spaţiul web au fost identificate 425, sau 28% din numărul total. Celelalte 1098 de localităţi nu au fost identificate pe web (fig. 1). Dintre aceste 425 de localităţi prezente în spaţiul web, 193 deţin câte o pagină informativă pe site-ul altor instituţii, cele mai multe dintre ele pe site-ul consiliilor raionale sau municipale în subordinea cărora se află. Alte 38% din localităţi deţin site, iar 60 de localităţi deţin blog (fig. 2).

Mai jos este ilustrată prezenţa pe internet a localităţilor din Republica Moldova în funcţie de raioane (în studiu nu au fost incluse raioanele de est ale Republicii Moldova):

Numele de domeniu al paginilor web
În studiul de monitorizare am încercat să urmărim şi ce fel de nume de domeniu foloseşte fiecare localitate pentru paginile web. Prin intermediul numelui de domeniu vizitatorii se pot conecta la website-ul dvs., care permite accesul la informaţii, fişiere sau orice alt tip de materiale oferite. 80 de localităţi folosesc numele de domeniu .md, sau 19% din numărul total. O mare parte din instituţii folosesc platforme de blogging, care sunt oferite gratuit, 70 de localităţi, sau 16% (fig. 4):

Prezenţa localitatilor din Republica Moldova în social media
O altă componentă semnificativă a activităţii în spaţiul web este şi prezenţa pe reţelele de socializare. Din numărul total de 1526 de localităţi din Republica Moldova, în social media au fost identificate 113, sau 7% din numărul total. Majoritatea localităţilor ce-şi promovează imaginea prin intermediul social media, au ales reţeaua de socializare Facebook, 82 localităţi, sau 73% din numărul total al celor prezente în social media (fig. 5).

Toate rezultatele, infograficele, diagramele sunt elaborate exclusiv de către IDSI şi se pot prelua doar cu indicarea sursei. 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: studiu, IDSI
Ultima actualizare:  28-04-2014 19:40:05
Sursa:  

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova