Primul raport privind stadiul evoluției deceniului digital face bilanțul progreselor înregistrate de UE în direcția unei transformări digitale reușite, astfel cum se prevede în programul de politică pentru 2030 privind deceniul digital.
Documentul cuprinde o evaluare a performanței UE în raport cu obiectivele și țintele pe care Europa și le-a stabilit pentru 2030, pornind de la patru piloni principali: competențele digitale, infrastructura digitală, digitalizarea întreprinderilor, și digitalizarea serviciilor publice. Raportul include, de asemenea, monitorizarea angajamentului asumat prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale față de o transformare digitală securizată, sigură și durabilă, centrată pe cetățeni.
Documentul Puncte cardinale – Raportul din 2023 privind deceniul digital completează raportul privind stadiul evoluției deceniului digital și acoperă cele patru domenii identificate în Comunicarea privind Busola pentru dimensiunea digitală ca fiind esențiale pentru transformarea digitală a Uniunii Europene.
Raportul din 2023, primul dintr-o serie de rapoarte anuale, este un apel adresat statelor membre la acțiuni colective având ca scop abordarea lacunelor actuale în materie de investiții, accelerarea transformării digitale în Europa și intensificarea eforturilor în direcția atingerii obiectivelor programului de politică privind deceniul digital (PPDD). Adoptat de Parlamentul European și de Consiliu și intrat în vigoare la 9 ianuarie 2023, PPDD include un sistem de guvernanță colaborativă între UE și autoritățile naționale.
Recomandările orizontale și recomandările specifice fiecărei țări din raportul pentru 2023 prezintă o cale clară și operațională de urmat. Recomandările vor sta la baza discuțiilor și a colaborării dintre Comisie și statele membre cu privire la modul în care se vor atinge obiectivele comune. Această activitate va fi sprijinită prin implementarea unor proiecte multinaționale la scară largă, inclusiv a consorțiilor pentru o infrastructură digitală europeană (EDIC) nou introduse
A se vedea în continuare:
0 |