ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Comisia Europeană: Programul Europa digitală, în valoare de 7,5 miliarde de euro, accelerează redresarea economiei

2020-12-18   Accesări: 349  Vizitatori unici: 278

Comisia Europeană a salutat acordul politic dintre Parlamentul European şi statele membre ale UE privind primul program al UE care vizează accelerarea redresării economice şi stimularea transformării digitale a Europei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Negocierile din cadrul trilogului s-au încheiat, în prezent fiind aşteptată aprobarea finală a textelor juridice de către Parlamentul European şi Consiliu.

În valoare de 7,5 miliarde de euro (în preţuri curente), programul Europa digitală face parte din următorul buget pe termen lung al UE, care acoperă perioada 2021-2027. Acesta va oferi finanţare pentru proiecte din cinci domenii esenţiale: supercalculul, inteligenţa artificială, securitatea cibernetică, competenţele digitale avansate şi asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale la toate nivelurile economiei şi societăţii.

Programul este configurat pentru a elimina decalajul dintre cercetarea din domeniul tehnologiilor digitale şi implementarea acestora şi pentru a aduce rezultatele cercetării pe piaţă, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor europene, în special al întreprinderilor mici şi mijlocii. Investiţiile din cadrul programului Europa digitală sprijină dublul obiectiv al Uniunii de realizare a tranziţiei verzi şi a transformării digitale şi consolidează rezilienţa şi autonomia strategică deschisă a Uniunii.  "Europa digitală" va completa alte programe UE, precum programul-cadru pentru cercetare și inovare Horizon Europe, cât și Connecting Europe Facility pentru infrastructura digitală.   

"Acest program este unul dintre instrumentele-cheie pe care le vom utiliza pentru a ne asigura că sectoarele digitale vor reprezenta o forţă motrice a redresării. Acordul arată că lucrăm cu toţii împreună la modelarea şi sprijinirea transformării digitale a societăţii şi a economiei europene", a declarat comisarul responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a apreciat că pandemia a subliniat necesitatea de a investi în capacităţile digitale, de la supercalculatoare la securitate cibernetică.

"Programul Europa digitală va ajuta întreprinderile europene, în special pe cele mai mici, să implementeze tehnologii avansate, să crească şi să beneficieze de vastele oportunităţi oferite de transformarea digitală şi îi va ajuta pe cetăţenii noştri să îşi actualizeze competenţele digitale. Acest lucru este esenţial pentru realizarea dublei tranziţii digitale şi verzi, pentru promovarea suveranităţii noastre tehnologice şi pentru consolidarea capacităţilor noastre digitale strategice", a adăugat el.

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: Europa Digitala
Ultima actualizare:  21-12-2020 09:12:06
Sursa:   TVR Moldova 

 
0