ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Reprezentantul IDSI dl. Ion Coșuleanu în misiune de asistență pentru Academia de Servicii Publice din Turkmenistan

2017-11-03   Accesări: 1947  Vizitatori unici: 1113

În perioada 1-2 noiembrie, în Ashgabat a avut loc seminarul regional organizat de către PNUD și Academia Serviciului Public  sub egida președintelui Turkmenistanului. Peste 20 de agenții naționale, parlament, servicii civile și departamente anticorupție din nouă state din CSI și UE au discutat despre îmbunătățirea serviciului public din Asia Centrală pentru a îndeplini standardele moderne în dezvoltarea comunității și a economiei.

Expertul IDSI, dl Ion Coșuleanu, a participat cu o prezentare în cadrul acestui seminar regional, unde s-a discutat și despre evoluțiile moderne în restructurarea serviciului public și combaterea corupției.

Experții au subliniat faptul că reforma eficientă și condițiile în care serviciul public este accesibil tuturor grupurilor de populație necesită tehnologii și inovații susținute de voința politică.

"Atragerea de cadre competente și abordări inovatoare în furnizarea serviciului public vor crea un mediu pozitiv în care creșterea comunității este susținută de creșterea economiei. Ca urmare, sunt atrase mai multe investiții, iar cetățenii plătesc mai multe impozite, deoarece toate procedurile sunt clare și simplificate pentru confortul populației ", a explicat Aziza Umarova, expert internaționali în serviciul public.

Experții au prezentat experiența lor de lucru în Azerbaidjan, Moldova, Georgia, Ucraina, Kazahstan și Singapore, unde PNUD implementează proiecte de reformă a serviciului public, de combatere a corupției și de prevenire a conflictului de interese în serviciul public. Proiectele sunt implementate ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și în particular Obiectivul 16 (Pace, justiție și instituții eficiente). Țările din regiune, inclusiv Turkmenistanul, s-au angajat să pună în aplicare acest plan.

"Turkmenistanul demonstrează un angajament de a reforma sfera serviciului public și de a lupta împotriva corupției. Guvernul Turkmenistanului a adoptat legi precum Legea privind serviciul public, legea privind etica și funcționarii publici și legea anticorupție. În 2017, Guvernul a creat un nou serviciu pentru combaterea crimelor economice. Aceste măsuri vor avea ca rezultat activitatea eficientă a organelor de stat și astăzi ne-am adunat pentru a discuta unele dintre rezultatele și experiența globală în acest domeniu, planificăm cooperarea și viitoarele parteneriate ", a declarat Elena Panova, Reprezentant permanent al PNUD în Turkmenistan.

Către  finele seminarului, participanții au identificat perspective ale cooperării naționale și regionale privind reforma serviciului public în conformitate cu ODD-urile.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: UE, Ion Coşuleanu, CSI
Ultima actualizare:  09-11-2017 14:03:49
Sursa:   IDSI

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova