ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2016

2016-10-24   Accesări: 2632  Vizitatori unici: 1483

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2016 (Open Access Week) – un eveniment global, a ajuns la a noua ediţie. Tema declarată pentru acest an – „Open in Action”.
„Deschiși pentru acțiune” – tema din acest an îndeamnă toate părțile interesate să ia măsuri concrete pentru a face propria lor muncă mult mai disponibilă și deschisă și de a încuraja pe alții să facă același lucru. De la postarea publicaților într-un repozitoriu instituțional, se va trece la sprijinirea colegilor pentru a le face activitatea lor mai accesibilă și mai vizibilă. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis din acest an se va concentra pe trecerea de la discuție la acțiune viabilă pentru deschiderea sistemului de comunicare științifică.

Tema „Deschiși pentru acțiune”, va identifica, de asemenea, cercetători, bibliotecari, studenți și alte persoane care au luat angajamentul de a susține Accesul Deschis și se va discuta care sunt beneficiile Accesului Deschis pentru cariera lor profesională.

Accesul Deschis este una dintre cele mai progresiste mişcări ale cercetătorilor, având ca obiectiv principal promovarea ideii accesului liber la informaţia ştiinţifică. Accesul Deschis este accesul on-line, gratuit, imediat la textul integral al articolelor ştiinţifice pentru oricine, oricînd şi oriunde, în toată reţeaua globală.

Cu această ocazie, mai multe instituţii din ţară organizează un şir de evenimente (EIFL-OA Moldova, Asociaţia Bibliotecarilor din Moldova, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, IRIM, ULIM, Academia de Administrare Publică etc.).

Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, fiind reprezentat de directorul - dr. Igor Cojocaru, participă la mai multe evenimente cu Prezentări privind Instrumentul Bibliometric Național - în suportul cercetatorilor, profesorilor, doctoranzilor, masteranzilor, studenților, managerilor şi a colegiilor de redacție.

IDSI asigură transmisiunea online ale acestor evenimente: http://idsi.md/idsi_tv

- Academia de Administrare Publică, Masa Rotundă "Acces Deschis şi Resurse Deschise. Promovarea Accesului Deschis prin repozitorii instituţionale"

- ULIM, Workshop: Instrumentul bibliometric Naţional - o platformă perfectă pentru revistele ştiinţifice

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: biblioteca, Asociatia Bibliotecarilor din RM, acces deschis
Ultima actualizare:  27-10-2016 11:21:50
Sursa:   eifloamoldova, openaccessweek

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova