ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2018

2018-10-24   Accesări: 1509  Vizitatori unici: 940

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 (22-28 octombrie) este un eveniment global, a ajuns în acest an la a unsprezecea ediţie. Tema declarată pentru anul 2018 – „Designing Equitable Foundations for Open Knowledge”.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis (Open Access Week) este un eveniment anual, stabilit de SPARC în 2008 pentru a crește gradul de conștientizare privind Accesul Deschis (OA) și pentru a solicita ca OA să fie o noua normă în studii și cercetare.

Tema OA Week 2018 este „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”. Sistemele științifice sunt în tranziție. Deoarece fenomenul „Open” devine implicit, OA Week 2018 se concentrează asupra necesității ca toate părțile interesate (guverne, finanțatori, universități, editori și cercetători) să elaboreze noi sisteme deschise care să fie integrate, echitabile și să servească cu adevărat nevoilor comunități globale diverse.

Tema din acest an reflectă starea de tranziție în sistemul științific. În timp ce guvernele, finanțatorii, universitățile, editorii și cercetătorii adoptă din ce în ce mai mult politici și practici deschise, modul în care acestea sunt efectiv implementate este încă în proces de realizare. Pe măsură ce platformele devin deschise, toate părțile interesate trebuie să aibă intenția de a proiecta aceste noi sisteme ca acestea să devină incluzive, echitabile și să servească într-adevăr nevoile comunității globale.

Setarea implicită a deschiderii este un pas esențial spre transformarea sistemului nostru de producere și distribuire a cunoștințelor într-un mod mai incluziv, dar vine și cu noi provocări care trebuie abordate. Cum asigurăm ca modelele de durabilitate utilizate pentru Accesul Deschis nu sunt exclusive? Care sunt inechitățile pe care sistemele deschise le pot recrea sau întări? Cui i se acordă prioritate? Cine este exclus? Care sunt domeniile în care deschiderea ar putea să nu fie potrivită? Acestea nu sunt întrebări cu răspunsuri ușoare. Mai degrabă, acestea sunt subiecte pentru dezbateri permanente care pot contribui la crearea unui sistem de cercetare și instruire deschis și echitabil.

Tema din acest ne îndeamnă să punem întrebări dificile, să ne implicăm activ și critic într-un dialog permanent, pentru a învăța din diverse perspective cum să facem instruirea și cercetarea mai echitabilă și mai incluzivă pe măsură ce acestea devin mai deschise. Caracterul global și distribuit al Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis va fi mai pronunțat în tema din acest an. Strategiile și structurile pentru deschiderea cunoștințelor ar trebui dezvoltate în comun și împreună cu comunitățile pe care le deservesc, în special cele care sunt marginalizate sau excluse în totalitate din aceste discuții.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 este o oportunitate importantă de a cataliza noi discuții, de a crea conexiuni între comunități. Această comunicare va contribui la avansarea procesului de creare a unei baze mai echitabile pentru. Se pledează pentru o discuție deschisă despre cunoștințele și acțiunile care ar trebui să fie continuate pe tot parcursul anului și din an în an. Diversitatea, echitatea și incluziunea trebuie să fie prioritizate pe tot parcursul anului și integrate în structura comunității deschise, de la modul în care infrastructura noastră este construită la modul în care organizăm evenimentele comunității.

Programele activităţilor prilejuite de Săptămâna Accesului Deschis 2018 în universitățile din Republica Moldova
 

 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: acces deschis
Ultima actualizare:  24-10-2018 22:32:57
Sursa:   EIFL-OA Moldova

 
2