ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Schimb de know-how în domeniul infrastructurilor de cercetare - eveniment organizat de proiectul ResInfra@DR

2019-05-30   Accesări: 1622  Vizitatori unici: 1048

În perioada 22-23 mai 2019 directorul IDSI, dr. Igor Cojocaru, a participat la ședința finală din cadrul pachetului de lucru 5 a proiectului RESINFRA@DR “Facilitating macro-regional scope and link up to socio-economic actors of Research Infrastructure in the Danube Region”, finanțat prin intermediul Danube Transnational Programme.

Evenimentul de 2 zile a fost unul interactiv, cu participarea experților în domeniul infrastructurilor de cercetare din regiunea dunăreană. Partenerii proiectului, cât și organizațiile beneficiare (instituii de cercetare și infrastructuri) s-au întrunit pentru a discuta provocările actuale ale inițiativelor privind infrastructurile de cercetare și recomandările relevante elaborate în cadrul proiectului RESINFRA@DR. Totodată scopul evenimentului a fost de a dezvăluie potențialul unor acțiuni similare de sprijin reciproc în macroregiunea Dunării și în ce măsură acțiunile similare ar trebui incluse într-un plan de acțiune comun.

Cei peste 25 de experți participanți la eveniment, care reprezintă toate țările din macro-regiunea dunăreană, au fost implicați în mai multe sesiuni de lucru interactive, unde vorbitorii nominalizați au făcut prezentări privind experiența lor în crearea și operarea eficientă a infrastructurilor de cercetare (ex. ELI-NP din România, ELI-ALPS din Ungaria). Discuțiile dintre participanți s-au axat pe aspecte precum: suportul necesar pentru crearea și operarea eficientă a infrastructurilor de cercetare, factori externi și interni, aspecte privind sustenabilitatea, componente ale unui plan de acțiuni pentru dezvoltarea infrastructurilor de cercetarea în regiunea Dunării.

Unul dintre participanții din RM, prof. Mihail Todiraș a prezentat experiența USMF în cadrul programului "Întărirea capacităților de biobanking pentru cercetări biomedicale în Moldova". Scopul propunerii este crearea unei biobănci pentru cercetări biomedicale în Republica Moldova, ce ar oferi oportunități de apropiere de comunitățile și consorțiile internaționale, prin transferul practicilor bune. 

Recomandarea principală în urma participării la eveniment se referă la crearea unui grup de lucru la nivel național pentru a iniția elaborarea unei Foi de Parcurs pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare în sistemul CDI (începând cu inventarierea acestora), acțiune prevăzută în Foaia de Parcurs pentru Integrarea Republicii Moldova în Spațiul European de Cercetare 2019-2021.

 

Gazda evenimentului a fost Centrul de informații științifico-tehnologice din Slovacia, care întrunește atât biblioteca științifică, cât și o multitudine de activități de suport a științei în multiple domenii, printre care transferul tehnologic, accesul deschis, implicarea în programul de cercetare al UE Horizon2020, FabLab Bratislava, centrul de popularizare a științei, CRIS național etc.   

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: RESINFRA@DR, infrastructuri de cercetare, deplasare
Ultima actualizare:  03-06-2019 16:40:00
Sursa:   IDSI 

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova