ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Școala de vară „Acces deschis şi resurse deschise pentru bibliotecari”

2016-07-20   Accesări: 2154  Vizitatori unici: 1201

În perioada 3-10 iulie 2016, la Universitatea Transilvania din Braşov, România s-a desfăşurat şcoala de vară cu genericul „Acces deschis şi resurse deschise pentru bibliotecari”. Şcoala de vară a fost organizată în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”.

La şcoala de vară au participat reprezentanţi din 18 biblioteci universitare din Republica Moldova. Nelly ŢURCAN, dr. hab. şi Lilian FRIPTULEAC au reprezentat Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale care este un partener informaţional al proiectului.

Cuvânt de deschidere a avut Prof., dr. Angela REPANOVICI, Universitatea Transilvania din Braşov. Cu un mesaj de salut au venit Prof., dr. Liliana ROGOZEA, Prorector al Universităţii Transilvania din Braşov; Conf., dr. Mihai Ignat, Director al Bibliotecii Universităţii Transilvania din Braşov; Prof., dr. Claudiu COMAN, Decan al Facultăţii de Sociologie și Comunicare; Prof., dr. ing. Codruța Jaliu, Decan al Facultăţii Design de Produs şi Mediu; Prof., dr. ing. Luciana Cristea, Șef departament Design de Produs, Mecatronică şi Mediu; dr. Silvia GHINCULOV, Director al Bibliotecii Științifice a Academiei de Studii Economice a Moldovei; Ane LANDOY, Universitatea din Bergen, Norvegia.

În cadrul şcolii de vară s-au desfăşurat mai multe sesiuni de instruire care au vizat diverse probleme ale accesului deschis şi surselor deschise, inclusiv: politicile de acces deschis, organizarea şi funcţionarea depozitelor instituţionale digitale, politicile de autoarhivare, includerea revistelor în Directory of Open Access Journals, statistici și politici privind dreptul de autor în cazul accesului deschis etc. Cursanţii au avut posibilitatea să cunoască experienţa Universităţii Transilvania din Braşov în crearea depozitului ASPECKT DSpace şi a Universității „Dunărea de Jos” din Galați în crearea depozitului digital al universității ARTHRA, precum şi au fost familiarizaţi cu desfăşurarea proiectului SIPTEH şi cu proiectul OpenAIRE. Participanţii la şcoala de vară au realizat aplicaţii practice pe baza surselor deschise pentru bibliotecari. De asemenea, în cadrul şcolii de vară a fost organizată o vizitată de documentare la Biblioteca Universităţii Transilvania din Braşov.

Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale a realizat transmisia online a sesiunilor de instruire.

Prezentările din cadrul şcolii de vară, precum şi înregistrările video pot fi descărcate de pe site-ul proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”.

Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova” este finanțat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, realizat în parteneriat între Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea din Bergen, Norvegia şi Universitatea Transilvania din Brașov, România și 18 biblioteci universitare din Republica Moldova.

 

                                                      

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: ASEM, acces deschis, 2016, biblioteca
Ultima actualizare:  01-09-2016 14:40:43
Sursa:   idsi

 
4
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova