ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Serviciul de identitate digitală

Accesări: 1783  Vizitatori unici: 1160

Ce este serviciul de identitate digitală (Identity Provider - IdP)?

Serviciul de furnizare de identitate digitală (Identity Provider - IdP) reprezintă un serviciu online sau un site web care creează, întreține și gestionează informația despre identitatea utilizatorului, asigurând servicii de autentificare si autorizare pentru alte servicii online, care sunt parte a unei federații de servicii.

Un serviciu de identitate digitală reprezintă un serviciu ”de încredere”, care asigură autentificarea utilizatorilor și accesul ulterior al acestora la mai multe servicii online, folosind conceptul de Single Sign-On (SSO) - autentificare o singură dată și cu aceleași date de identificare pentru mai multe servicii din cadrul federației. Identitatea digitală a unei persoane este caracterizată diferit în diferite situații și poate consta dintr-un set de atribute (caracteristici) care determină în mod unic persoana respectivă. 

Cum funcționează mai exact un serviciu de identitate digitală?

Serviciul de identitate digitală (IdP) obține / conține credențialele (datele de acces) de la întreprindere, procesează sesiunea de autentificare, apoi livrează datele de autentificare necesare către serviciul online. Procesul include câțiva pași:

1. IdP se conectează la un depozit de identități digitale (Active Directory, LDAP, MySQL, etc).
2. Acceptă identitatea folosind un mecanism stabilit (Active Directory, LDAP, X.509, etc).
3. Autentifică utilizatorul folosind o modalitate prestabilită (nume+parolă, certificat digital, semnătură mobilă, autentificare bazată pe 2 factori, etc).
4. Analizează datele furnizate de utilizator și riscurile asociate cu datele obținute.
5. Transmite datele de autentificare către serviciul online folosind un protocol prestabilit (SAML, OpenID, etc)
6. Auditează sesiunea de autentificare în modul descris mai sus.

Cum creez o identitate digitală?

Există mai multe metode de a Vă crea o identitate digitală:

1. Dacă aveți cont pe Google, Facebook, Yahoo de fapt aveți deja o identitate digitală și foarte multe servicii online permit utilizarea datelor de acces respective pentru autentificarea utilizatorilor.

2. Servicii de identitate digitală din cadrul federației LEAF – Federația de identitate științifico-educațională din Moldova - care este conectată la rețeaua internațională de federații de identități digitale eduGAIN din cadrul rețelei științifico-educaționale pan-europene GEANT.

În cadrul federației LEAF, crearea unei identități digitale se poate realiza fie direct pe site-ul federației http://federations.renam.md/index.php?menu=regnew, fie în cadrul instituțiilor participante la federația LEAF, respectând procedurile interne ale instituției:

  • ASEM
  • RENAM
  • IDSI – Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale
  • USM – Universitatea de Stat din Moldova

Datele de contact ale operatorului federației LEAF sunt disponibile AICI.  


Ultima actualizare:  19-01-2018 13:38:16
Sursa:   IDSI 

Social plugin

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova