ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Soluții Open Source pentru proiectele de eGuvernare - prezentare la Moldova ICT Summit

2014-05-15   Accesări: 4913  Vizitatori unici: 1899

In ultima zi a Moldova ICT Summit 2014, cel mai important eveniment din domeniul TIC din ţară, la sesiunea “ICT4Government” una dintre prezentări s-a axat pe soluţiile cu cod sursă deschis pentru proiectele de eGuvernare în lume şi în Moldova.

Prezentarea a fost realizată în comun de reprezentanţii Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, directorul dr.Igor Cojocaru, dl Ion Coşuleanu şi dl Veaceslav Cunev, preşedintele Asociaţiei companiilor TIC din Moldova.

FOSS (Free and Open Source Software) - software liber și cu cod deschis este un termen-umbrelă care se referă atît la “software liber”,  cît și la “software cu cod deschis” după cum sunt definite acestea de Free Software Foundation și Open Source Initiative. Țările economic dezvoltate demonstrează un nivel înalt de dezvoltare a societății informaționale, dar și de utilizare a soft-ului cu cod deschis. America de Nord, Europa Occidentală și Australia intră în această categorie. Africa, America Latină și Europa de Est se află la capătul opus al spectrului, cu indici scăzuți de dezvoltare a SI și utilizării soft-ului cu cod deschis. Au fost aduse mai multe exemple despre iniţiativele privind FOSS din lume, iniţiativele legislative în acest sens şi experienţele de utilizare a soluţiilor FOSS în sectorul public. A fost prezentată situaţia din RM din această perspectivă: reputaţia actuală a ţării, aspecte privind resursele umane, procesul educaţional şi condiţiile economice pe piaţă. Prezentarea s-a finalizat cu studii de caz privind Open Source în companiile din RM, modelele potrivite pentru ţară din perspectiva dată şi un şir de recomandări.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: prezentare, Igor Cojocaru
Ultima actualizare:  16-05-2014 13:53:46
Sursa:  

 
3