ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Studiul „Știința Deschisă în Republica Moldova = Open Science in the Republic of Moldova” prezentat în cadrul Programului Salonului Internațional de Carte Bookfest

2019-09-04   Accesări: 807  Vizitatori unici: 620

Pe 30 august 2019, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, s-a desfășurat Conferință - masă rotundă pe marginea studiului „Știința Deschisă în Republica Moldova = Open Science in the Republic of Moldova”.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) în cadrul Programului Salonului Internațional de Carte Bookfest, Chișinău 2019, organizat în perioada 28 august - 1 septembrie 2019.

Conferință - masă rotundă a debutat cu un cuvânt de salut din partea dnei Vera Osoianu, director-adjunct al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care a menționat că schimbările în circuitul informațional sunt determinată de dezvoltarea noilor tehnologii și creșterea rolului social al cercetării științifice.

Dna Nelly Țurcan, profesor universitar a prezentat studiul „Știința Deschisă în Republica Moldova”, menționând că deschiderea științei impune o nouă abordare sistemică, în special în strategiile și politicile aprobate la nivel național și internațional. Totodată, promovarea și implementarea politicilor Științei Deschise la nivel național este necesară deoarece trecerea la Știința Deschisă este o politică oficială a Uniunii Europene, iar Republica Moldova și-a declarat intenția de a se integra în Spațiul European de Cercetare, precum și faptul că mișcarea privind Știința Deschisă schimbă radical modul de a face cercetare, iar lipsa de implementare a acestuia în Republica Moldova va face știința autohtonă necompetitivă.

De asemenea, pe marginea studiului au avut intervenții și alți autori ai studiului, cum ar fi dr. Igor Cojocaru, director al IDSI și cercetătorii științifici Mihai Grecu și Ion Coșuleanu care au menționat rolul accesului deschis, datelor deschise și a surselor deschise pentru cercetare, precum și rolul bibliotecarilor în procesul de management al datelor de cercetare și utilizare a software cu sursă deschisă.

Masa rotundă a fost interactivă, cu intervenții și contribuții din partea publicului. În dezbateri pe marginea studiului „Știința Deschisă în Republica Moldova” și-au expus opiniile dna Viorica Lupu, director-adjunct al Bibliotecii Republicane Științifice Agricole, Ludmila Corghenci, șef Centru de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării și Lilia Povestca, specialist principal de la același centru, precum și Diana Silivestru, șef serviciu Biblioteca Națională Digitală Moldavica a BNRM.

La eveniment au participat bibliotecari din bibliotecile publice teritoriale, colegii, școli, universități care își propun să se implice în utilizarea și promovarea conținutului științific deschis și dezvoltarea culturii științifice a cetățenilor.

Conferință - masă rotundă a fost moderată de autorii studiului – dr. Igor Cojocaru și dr.hab. Nelly Țurcan.

Transmisiunea online a mesei rotunde a fost asigurată de IDSI. Înregistrarea video a evenimentului poate fi accesată AICI.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: știința deschisă, masa rotunda
Ultima actualizare:  19-09-2019 08:50:42
Sursa:   dr.hab. prof.univ. Nelly Țurcan 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova