ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Un titan al ştiinţei care nu uită de cei de acasă

2016-10-09   Accesări: 1319  Vizitatori unici: 840

Este reprodus interviul realizat de autor cu laureatul Premiului Nobel George Palade în timpul Conferinţei Internaţionale „România şi românii în ştiinţa contemporană”, avute loc în perioada 24 – 27 mai 1994 la Sinaia.

Notă introductivă
La Colocviul Naţional de Fizică „Evrika! – Cygnus”, avut loc la Buşteni, jud. Prahova, în perioada 2 - 4 septembrie 2011, organizat de revistele „Evrika!” (de la Brăila) şi „Cygnus” (de la Suceava), gazdele au bucurat participanţii la manifestarea ştiinţifică cu o excursie la Sinaia. Când am intrat în Cazinou, acolo încă nu se reuşise a se strânge de pe mese tacâmurile după o nuntă fastuoasă. Ghidul povestea cine au fost cei care au jucat nunta, cât s-a cheltuit pentru fiecare mesean, cine dintre marii politicieni vizitează Cazinou-ul, cine a făcut nunta copiilor lor aici şi multe şi mărunte alte informaţii de genul acesta.

Deodată, mi-am dat seama că am fost în sălile acestea fastuoase, şi am întrebat ghidul dacă ştie că aici, în perioada 24 – 27 mai 1994, a avut loc o mare conferinţă internaţională întitulată „România şi românii în ştiinţa contemporană”, prezidată de laureatul Premiului Nobel George Palade. Spre uimirea mea, ghidul nu avea idee cine este George Palade şi nu ştia nimic despre conferinţa cu pricina. Fiind alături de mine, profesorul Victor Şutac, unul din organizatorii conferinţei de la Buşteni, m-a întrebat de unde ştiu aceste lucruri. I-am răspuns că am participat la lucrările acelei conferinţe, am avut o comunicare ştiinţifică: „Determinarea caracteristicilor fizice a detectoarelor de radiaţii ionizante”, mai mult, am realizat un interviu cu celebrul om de ştiinţă român, pe care l-am publicat în prestigiosul săptămânal de la Chişinău „Literatura şi arta”. Dumnealui s-a interesat, dacă nu s-ar putea să-i transmit acel material pentru a fi republicat în revista „Cygnus”, al cărui redactor-şef adjunct este. Din păcate, nu aveam materialul în varianta electronică (pe atunci încă nu dispuneam de calculatoare personale) şi am trimis un număr al ziarului în care fuseseră tipărit interviul. În 2015, la Colocviul cu acelaşi nume organizat de aceleaşi reviste la Iaşi, în perioada 28 – 30 august, am avut ocazia să ne revedem cu dl profesor Victor Şutac, Domnia Sa cerându-şi scuze că materialul despre George Palade n-a fost publicat din cauza că este mare şi n-a avut cine să-l culeagă. Ţinând cont de rolul pe care l-a jucat în ştiinţa mondială această personalitate a ştiinţei româneşti, de necesitatea ca fizicienii să cunoască oameni şi lucruri din alte domenii ale ştiinţei, am fost dispus să culeg materialul şi să revenim la retipărirea acestuia în revista din dreapta Prutului. Cu atât mai mult, că la Iaşi am dat din întâmplare de şcoala primară unde savantul a luat drumul cărţii.
                                            

Vedeți articolul în întregime

dr. Ion Holban

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: biomedicina celulară şi moleculară, Conferinţa de la Sinaia din 1994, drumul științei, George Palade, Premiu Nobel, România
Ultima actualizare:  09-10-2016 21:53:36
Sursa:  

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova