ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Vizită de studiu ”Mobilitatea cercetătorilor”

2017-04-06   Accesări: 1282  Vizitatori unici: 842

În perioada 2-4 aprilie un grup de persoane au participat într-o Vizită de Studiu ”Mobility of researchers - inter-sectorial, career development and multicultural issues – Exchange of knowledge and good practice”.

Vizita de Studiu a fost organizată de către Innovation Projects and Development Ltd, în Israel, întrunind 12 reprezentanți din țările UE. Republica Moldova a fost  reprezentată de către Cristina Antoci, cercetător științific stagiar la Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și dr. Artiom Jucov, asistent universitar, catedra Medicină de Familie, USMF  ”Nicolae Testemițanu”.

Evenimentul a demarat cu 2 prezentări la Weizmann Institute of Science (WIS). Din unele surse aflăm că acest centru găzduiește aproximativ 25.000 de vizitatori pe an. Centrul oferă o introducere rapidă în minunile Institutului Weizmann, și servește drept focar pentru organizarea vizitelor la diferite atracții din campus.

Mai târziu ne-am bucurat de o prezentare ”Academia - industry cooperation and Intersectoral Mobility in Israel” ținută de către dl Ilan Peled, la Israel Innovation Authority.  Obiectivele acestei instituții sunt: sporirea avantajelor industriei israeliene; extinderea infrastructurii tehnologice; antreprenoriat mai rapid; încurajarea cooperării internațională în cercetare și dezvoltare. Tehnologia este plasată în mijlocul Academiei și Industrie, atribuindu-i-se rolul de magnet care mereu atrage aceste 2 ramuri. Vizita de studiu a continuat cu 3 prezentări la Technion – Israel Institute of Technology.

Comun tuturor instituțiilor de cercetare vizitate este faptul că acestea pun un accent deosebit pe îmbunătățirea accesului la datele obținute din cercetări, cât și pe consolidarea legăturilor dintre știință și industrie, precum și rolul cercetării din sectorul public în inovarea deschisă. Astfel observăm niște scopuri bine prestabilite: de a spori calitatea, impactul și beneficiile științei și de a accelera progresul cunoașterii, făcând ca știința să devină mai fiabilă, mai eficientă și mai bine percepută de către societate și, desigur, receptivă la provocările societății.

Vizita de Studiu s-a încheiat cu un tur la Acra - unul dintre cele mai vechi orașe-port din lume, cunoscută și drept Akka. Acesta a fost introdus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Fără îndoială, prezintă un oraș excepțional din punct de vedere al culturii locale, care aduce o valoare adăugată datorită mediului antic și a istoriei bogate.
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Euraxess, deplasare, Cristina Antoci
Ultima actualizare:  01-08-2017 10:06:05
Sursa:   IDSI

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova