ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Vizita de studiu în România: antreprenoriat social și egalitate de gen

2017-09-25   Accesări: 1809  Vizitatori unici: 1086

În perioada 20-23 septembrie 2017, reprezentanta IDSI (Anastasia Ștefanița) a participat la vizita de studiu în România, organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova. În cadrul vizitei au avut loc un șir de întruniri cu organizații din domeniu din București și Sibiu. Scopul vizitei a fost de a cunoaște experiența României în domeniul antreprenoriatului social și egalității de gen. Astfel, echipa a vizitat proiectul de economie socială MamaPan, care reprezintă o brutărie creată acum 2 ani, cu 16 angajate, mame care își cresc singure copiii. Produsele brutăriei sunt organice și sănătoase, făcute la comanda clienților. Un alt exemplu de antreprenoriat social este Santhe Fitoceainăria. Acest local este o structură de economie socială, înființată de către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, în cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul primordial al proiectului a fost să ofere o calificare profesională în meseria de barman-preparator ceai unui număr de 28 de persoane provenind din categoriile defavorizate și să ofere 6 locuri de muncă pentru acestea. Veniturile realizate în cadrul ceainăriei nu pot fi folosite decât pentru dezvoltarea afacerii sociale și multiplicarea efectelor acesteia, scopul declarat fiind deschiderea unei a doua ceainării la 12 luni după terminarea proiectului.
În cadrul întrunirii au participat din partea română organizațiile Centrul Filia, Asociația Anais, Fundația SensiBlu și Fond.

La 23 septembrie, grupul din Republica Moldova a participat la Festivalul Egalității de Gen, ediția a XII-a, la Sibiu. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – ALEG. În cadrul festivalului au avut loc mai multe activități pentru voluntarii din regiune și au fost prezentate experiențele obținute în urma cercetărilor realizate de adolescenți pe subiectul ”in a relationship”. Echipa a vizitat și ”Ziarul Orizontal”, adică zidul Teatrului Național "Radu Stâncă" din Sibiu – unicul de acest gen din România.
Această deplasare se înscrie în șirul activităților de responsabilitate socială ale Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale.

Categoria: Responsabilitate Socială Cuvinte-cheie: vizite, deplasare
Ultima actualizare:  25-09-2017 10:18:55
Sursa:    IDSI

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova