ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

24 octombrie - Ziua Mondială a dezvoltării informaţionale (ONU)

2023-10-24   Accesări: 216  Vizitatori unici: 203

În fiecare an, la 24 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sărbătoreşte Ziua Mondială a Dezvoltării Informaţionale.

În 1972, Adunarea Generală a ONU a stabilit Ziua Internaționalăa Dezvoltării Informaționale pentru a atrage atenția lumii asupra problemelor de dezvoltare și asupra necesității de a consolida cooperarea internațională în vederea rezolvării acestora (Rezoluția 3038(XXVII)). Adunarea Generală ONU a decis celebrarea Zilei Mondiale pentru Dezvoltarea Informaţională la aceeaşi dată cu sărbătorirea Zilei Naţiunilor Unite, care a fost şi data adoptării, în 1970, a Strategiei internaţionale de dezvoltare pentru a doua decadă a Naţiunilor Unite pentru dezvoltare. S-a considerat astfel că îmbunătăţirea diseminării informaţiilor şi a mobilizării opiniei publice, în special în rândul tinerilor, ar duce la o mai mare conştientizare a problemelor dezvoltării, promovând astfel eforturi în sfera cooperării internaţionale pentru dezvoltare.

La nivel global există preocupări cu privire la decalajul digital în ceea ce priveşte accesul la instrumentele tehnologice ale informaţiei şi comunicaţiilor şi conectivitatea în bandă largă între ţări de diferite niveluri de dezvoltare, care afectează multe aplicaţii relevante din punct de vedere economic şi social în domenii de guvernare, afaceri, sănătate şi educaţie, etc.

Pe site-ul ONU dedicat Zilei Mondiale pentru Dezvoltarea Informaţională, se menţionează: "Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor deţin potenţialul pentru noi soluţii la provocările dezvoltării, în special în contextul globalizării, şi pot stimula creşterea economică, competitivitatea, accesul la informaţii şi cunoştinţe, eradicarea sărăciei şi a incluziunii sociale (...)" (Rezoluţia ONU 65/141).

În acest context, s-au făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte accesul la tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, respectiv creşterea constantă a accesului la internet pentru aproximativ un sfert din populaţia lumii, în extinderea telefoniei mobile şi s-au dezvoltat funcţionalităţi multilingvistice.

Scopul principal al acestei zile este de a informa sau de a educa şi motiva publicul larg spre găsirea soluţiilor pentru probleme cu care se confruntă domeniul comercial şi procesul de dezvoltare. S-a considerat că printr-o mai bună răspândire a informaţiei, prin mobilizarea opiniei publice, mai ales a tinerilor, problemele legate de dezvoltare vor fi înţelese mai bine, promovându-se şi necesitatea unei cooperări internaţionale pentru dezvoltare.
Sursa citată mai menționează că, țările în curs de dezvoltare trebuie să continue să-și crească cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare. Ele trebuie, de asemenea, să își continue eforturile concertate, cu asistență adecvată din partea restului lumii, în extinderea capacității lor de a aplica știința și tehnologia pentru dezvoltare, astfel încât să permită reducerea semnificativă a decalajului tehnologic.

Trebuie extinsă cooperarea internațională deplină pentru înființarea, consolidarea și promovarea activităților de cercetare științifică și tehnologică, care au un impact asupra expansiunii și modernizării economiilor. O atenție deosebită trebuie acordată promovării tehnologiilor adecvate fiecărei țări și ar trebui depuse eforturi concentrate de cercetare în legătură cu problemele selectate - ale căror soluții pot avea un efect catalizator în accelerarea dezvoltării.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: evenimente
Ultima actualizare:  25-10-2023 09:21:35
Sursa:    https://www.un.org/en/observances/development-information-day

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova