ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

IDSI la Ziua Națională de Înverzire a Plaiului

2013-10-28

Pe 26 octombrie 2013, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională de Înverzire a Plaiului. În această zi au fost organizate mai multe acţiuni ce au avut drept scop plantarea arborilor şi arbuştilor atât în fondul forestier, cât şi pe terenurile altor deţinători, amenajarea fâşiilor şi pasajelor forestiere din preajma drumurilor şi a bazinelor acvatice, etc.

Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) alături de alte instituții din cadrul Academiei de Științe s-au implicat activ în cadrul acestei campanii. Colaboratorii IDSI au participat la acțiuni de înverzire a Grădinii Botanice, în special în cadrul sectorului de plante medicinale.

Timp de câteva ore, angajații institutului au participat la amenajarea terenului unde sunt crescute și îngrijite diverse plante medicinale, au plantat și transplantat mai multe soiuri de plante dar și au reușit să cunoască beneficiul și întrebuințarea acestor plante, fiind ghidați de dna Chisnicean Lilia, cercetător științific în cadrul institutului Grădina Botanică, care a prezentat un șir de informații interesante despre plantele medicinale și utilitatea lor.

Angajații IDSI au plantat și amenajat diverse plante, cum sunt: ,,Sovârvul” sau ,,origanum vulgare”, care este o plantă medicinală, are proprietăți de liniștire și este foarte des folosită în prepararea pizzei; ,,levănțica” - o plantă aromatică care conține ulei eteric folosit în cosmetologie pentru fabricarea parfumurilor. Fiind o plantă industrială se folosește și în industria farmaceutică; ,,cimbrul de munte” - conține ulei eteric, având mai multe proprietăți antimicrobiene. Totodată este folosită în mod special în combaterea răcelii și gripei; ,,salvia” – o plantă din care se extrage uleiul eteric, folosit deseori la stațiunile balneare și în cosmetologie, având și proprietăți medicinale; ,,ruta de grădină” este o plantă aromatică și condimentară benefică pentru vasele sanguine; ,,hreanul de grădină” - o plană legumicolă, conține ulei eteric și este folosită de cele mai multe ori în calitate de condiment, având și proprietăți medicinale; ,,nalba mare” - are proprietăți expectorante. Din ea se fabrică preparatul medicinal ,,mucaltina” care se folosește în combaterea tuselor uscate și curățarea bronhiilor. Această plantă conține mucelații tratând astfel ulcerul stomacal. De asemenea au fost amenajate și plante ca muștarul alb, isop, melisă , mentă, pelin lămâios, chiraul sau mușețelul.

Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a rămas profund impresionat de patrimoniul deținut de Grădina Botanică și este dispus să participe la orice eveniment organizat pentru dezvoltarea, întreținerea și promovarea acestui institut.

Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a rămas profund impresionat de patrimoniul deținut de Grădina Botanică și este dispus să participe la orice eveniment organizat pentru dezvoltarea, întreținerea și promovarea acestui institut. De menţionat că IDSI oferă Institutului Grădina Botanică servicii de mentenanţă, administrare şi dezvoltare a reţelei locale, sistemelor, resurselor şi serviciilor informaţionale educaţionale, academice, de contabilitate. De asemenea, în 2010 a fost lansat site-ul www.gradinabotanica.asm.md, care este elaborat, menţinut şi dezvoltat de către IDSI.

IDSI mulțumește tututor celor care s-au implicat în această campanie, în special dlui director al IDSI, Igor Cojocaru, dnei Rodica Cujbă, Lilian Friptuleac, Ruslan Munteanu, Andrei Ţurcan.

Aici puteți vedea galeria foto de la eveniment. În curând va fi plasat și un material video.
 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: IDSI, Gradina Botanica
Ultima actualizare:  28-10-2013 11:55:23
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova