ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

IBN a urcat în clasamentul internațional WEBOMETRICS al repozitoriilor: poziția 23 din 211

2020-09-22   Accesări: 1325  Vizitatori unici: 1011

Începând cu 1 februarie 2016, Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN) (creat de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale) a intrat pe platforma WEBOMETRICS.

WEBOMETRICS „The Ranking Web of World repositories” face parte din seria de clasamente, care include universități, institute de cercetare, centre de business, spitale şi repozitorii din întreaga lume. Toate acestea reprezintă o inițiativă a Laboratorului Cybermetrics, un grup de cercetare care aparţine celui mai mare organism de cercetare publică din Spania: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), fondat în 2006. Laboratorul Cybermetrics este axat pe analiza cantitativă a conținutului pe Internet și pe Web, în special celui legat de procesele de generare și comunicare academică a cunoștințelor științifice. IBN figurează de 5 ani în clasamentul „The Ranking Web of World repositories”, în compartimentul „TRANSPARENT RANKING: Portals of Journals by Google Scholar”. Metodologia de clasificare era următoarea: Size (10%), Visibility (25%), Altmetrics (25%), Files Rich (10%), GoogleScholar (30%). De atunci, metodologia de clasare a suportat mai multe modificări, iar IBN a urcat constant pe locuri demne de aprecierea comunității științifice. În septembrie 2020 a ajuns la cea de-a 10-a ediție, timp în care IBN a reușit să se poziționeze între primele 30 de repozitorii naționale din lume.

IBN se menține în continuare drept cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la articole din revistele științifice și publicațiile conferințelor din Republica Moldova în perioada 1993-2020. În IBN este disponibilă informaţia despre revistele din RM înregistrate în baze date internaţionale de prestigiu: SCOPUS, Web of Science, DOAJ, cât și publicațiile din străinătate ale autorilor din Republica Moldova. Datorită colaborării dintre IDSI și Google, publicațiile științifice din IBN au fost indexate în proporție de 93% de Google Scholar.

Clasamentul Transparent (Transparent Ranking) în baza datelor colectate din Google Scholar este publicat de WEBOMETRICS pe parcursul ultimilor 5 ani, cu ediții în februarie și iulie. Scopul acestuia este să sprijine inițiativele de Acces Deschis, implicit accesul gratuit la publicațiile științifice în format electronic. Indicatorii webometrici colectați sunt utilizați pentru a măsura vizibilitatea globală și impactul repozitoriilor științifice. Printre liderii clasamentului din anul 2020 se numără China National Knowledge Infrastructure, eLibrary.ru, Japan Science and Technology Information Aggregator Electronic J-STAGE, ResearchGateAcademia.edu și Cyberleninka

 

 Sursa imagine: http://repositories.webometrics.info/en/node/33

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Webometrics, IBN, clasament
Ultima actualizare:  29-09-2020 11:06:54
Sursa:   IDSI 

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova