ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Ministerul TIC și al Educației colaborează cu IBM pentru dezvoltarea sistemului educațional

2014-07-10   Accesări: 3633  Vizitatori unici: 1599

„Prin dezvoltarea industriei IT, tindem spre transformarea proprietății intelectuale din țara noastră în valoare economică”, a specificat Vitalie Tarlev, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Declarația a fost făcută în cadrul unui atelier de lucru consacrat combinării abilităților tehnologice cu cele din mediul de afaceri întru creșterea calitativă a mediului educațional. Atelierul este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și compania IBM.

Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a menționat necesitatea stringentă a dezvoltării e-educației, amintind că unul dintre pilonii de bază ai Strategiei „Moldova Digitală 2020” se referă la utilizarea TIC în educație. Prin intermediul acestui set de politici, dar și prin Strategia de sporire a competitivității industriei IT, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor(MTIC) mizează pe îmbunătățirea procesului educațional și de management la nivel de sistem, universități și școli. „Aplicarea noilor tehnologii informaționale în învățământ va avea un impact durabil asupra economiei naționale, dar și a nivelului de trai al populației”, a mai adăugat Vitalie Tarlev. În același context, viceministrul a reamintit de Centrul de Excelență ce urmează să fie deschis în 2015 la Universitatea Tehnică. Acesta va deveni o verigă între procesul de studii și formarea profesională a specialiștilor îndomeniul IT.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Maia Sandu, a recunoscut că sistemul educațional are nevoie de îmbunătățiri, iar astfel de de întrevederi sunt esențiale pentru evoluția TIC în educație. „Prin astfel de ateliere vedem care sunt constrângerile și care poate fi aportul celor 3 părți: guvernare, mediu de afaceri și societate civilă”, a precizat Maia Sandu. Ministrul Educației consideră că există o strânsă legătură între revizuirea curriculară prin mecanisme instituționalizate, creșterea salariilor cadrelor didactice, dar și asigurarea pregătirei profesionale a acestora. „Aceste obiective ar putea fi atinse dacă și sectorul privat s-ar implica”, a ținut să precizeze Maia Sandu.

Vicepreședintele IBM, Richard Baird, a afirmat că Republica Moldova are un mare potențial pentru dezvoltarea mediului de afaceri și că este propice, în acest sens, reinventarea educației. „Implementarea tehnologiilor avansate este un proces amplu și va facilita viața utilizatorilor, un exemplu fiind aplicațiile mobile”, a explicat oficialul IBM.

La atelierul de lucru, care va dura timp de două zile, participă reprezentanți ai sectorului guvernamental, mediului de afaceri și academic, dar și studenți din domeniul TIC.

Sursa: www.mtic.gov.md

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Directorul IDSI, Igor Cojocaru a salutat organizarea unor astfel de iniţiative mentionând desprea starea lucrurilor privind pregătirea specialiştilor în domeniul TIC, precum şi asigurarea continuităţii cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ superior, astfel din 23 de specialităţi în TIC la 18 dintre ele nu există nici un doctor în ştiinţe.

În IDSI este elaborat un Program de stagiere. Experienţa celor 6 ani de activitate ai IDSI, demonstrează că un angajament al statului în antrenarea la practică a elevilor liceelor şi studenţilor, masteranzilor de la universităţi ar putea contribui la creşterea calităţii pregătirii specialiştilor în TIC, astfel încât la absolvire să poată fi încadraţi în câmpul muncii.

În perioada 2008-2014 IDSI a antrenat la stagii de practică 87 de elevi ai liceelor, studenţi, masterazi de la 11 instituţii de învăţământ, care ulterior au devenit fie angajaţi ai IDSI, fie angajaţi în companii naţionale sau internaţionale. Practic în toate companiile TIC din RM activează foşti angajaţi sau stagiari ai IDSI, care au avut oportunitatea de a fi antrenaţi în stagiile de practică sau în realizarea unor activităţi în proiecte de cercetare naţionale sau internaţionale. O parte dintre ei şi-au creat propiile companii.

Sursa: www.idsi.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: MTIC, Ministerul Educaţiei
Ultima actualizare:  11-07-2014 08:15:41
Sursa:   MTIC, IDSI 

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova