ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

E-Transformare: rezultatele primei faze a misiunii delegaţiei din Singapore

2010-12-11

Tehnologiile moderne pot transforma relaţiile dintre Guvern şi cetăţeni. Implementarea soluţiilor informaţionale în toate domeniile de manifestare ale unei societăţi se numeşte e-Transformare. Republica Moldova este prima ţară beneficiară a Iniţiativei e-Transformare, lansată de Banca Mondială în aprilie 2010. Ca parteneri strategici în acest proces avem alături guvernele Singaporez şi al Estoniei.

În ultimile 7 săptămîni, Moldova a găzduit o delegaţie de experţi singaporezi în e-Guvernare. Misiunea lor a constat în stabilirea contextuluiu şi a scopului lucrului care urmează a fi efectuat mai departe. Cu alte cuvinte, colegii asiatici au făcut o evaluare a situaţiei, au identificat oportunităţi de dezvoltare şi au pregătit recomandări.

Sunt destul de multe lucruri asupra cărora ne putem concentra şi care pot fi înbunătăţite în domeniul guvernării electronice în Moldova. Tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii oferă un potenţial enorm de a transforma felul în care trăim, învăţăm şi lucrăm.

Yong Chye Loh, şeful misiunii IDA International în Moldova

Atenţia experţilor a fost focusată pe trei domenii:

* calea de parcurs naţională pentru e-Transformare,
* acordarea serviciilor guvernamentale electronice
* Centrul de eGuvernare

Din recomandările discutate vom menţiona doar o parte, documentul fiind încă în lucru. Prezentarea finală va fi plasată pe particip.gov.md în cîteva săptămîni.

În ce priveşte calea de parcurs, aceasta ar urma să alinieze eforturile şi să clarifice regulile prin care sunt implementate tehnologiile IT. Conform experţilor, acest domeniu trebuie să-şi găsească locul în Strategia Naţională de Dezvoltare şi este un punct cheie pentru integrarea europeană.

La nivel de guvern, experţii sugerează centralizarea achiziţiilor de produse IT. La moment, fiecare minister şi agenţie face procurări de tehnică de calcul şi programe soft independent. Dacă achiziţiile s-ar face centralizat, guvernul ar putea obţine un preţ mai bun şi ar putea evita incompatibilităţi tehnologice care se formează între structurile sale.

Priorităţile strategice ale căii de parcurs pot deveni e-guvernarea, dezvoltarea sectorului IT, transformarea sectorială în celelalte domenii ale economiei, includerea digitală, dezvoltarea reţelei de bandă largă şi securizarea sistemelor informaţionale.

O altă activitate în domeniu ar putea fi crearea unui portal Guvern-Companii (G2C) care să eficientizeze relaţia dintre agenţiile guvernamentale şi business. Experţii au propus şi o organigramă a noului Centru de e-Guvernare, care urmează să coordoneze e-Transformarea Moldovei.

E-Transformarea Singaporului este direcţionată deja de 30 de ani de Agenţia de Dezvoltare a sectorului Infocomm (IDA). Experienţa de succes a acestei agenţii a contribuit decisiv la menţinerea Singaporului pe poziţia 1 în clasamentul Băncii Mondiale Ease of Doing Business între 2007-2010. O prezentare generală a acestei experienţe e accesibilă în engleză.

Sursa: http://particip.gov.md

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie:
Ultima actualizare:  20-12-2010 10:27:38
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova