ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Prezenţa web a consiliilor raionale şi municipale

2014-04-25   Accesări: 16803  Vizitatori unici: 5347

Studierea prezenţei web a consiliilor raionale şi municipale este o nouă etapă demarată de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale în cadrul procesului de evaluare a situaţiei curente privind pregătirea electronică a instituţiilor publice din Republica Moldova, gradul de utilizare a tehnologiilor web, dar şi nivelul de interacţiune a instituţiilor cu publicul prin intermediul reţelelor de socializare. Studiile au drept scop promovarea utilizării Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) în diverse domenii de activitate, în special ştiinţă, cultură, învăţământ, în vederea facilitării accesului la informaţie publică şi a interacţiunii directe a instituţiilor cu publicul.

În Republica Moldova activează 31 de consilii raionale şi 3 consilii municipale. În urma monitorizării prezenţei pe web a consiliilor, atât cele raionale, cât şi cele municipale s-a constatat că din numărul total de 34 de consilii, în spaţiul web sunt prezente 33, sau 97 % din numărul total (fig. 1). De asemenea, toate consiliile raionale şi municipale dispun de site.

Fig. 1 - Prezenţa consiliilor raionale şi municipale în spaţiul web

Recent, IDSI a efectuat un studiu al prezenţei în spaţiul web a tuturor localităţilor din Republica Moldova. Dacă e să aşternem pe o hartă a Republicii Moldova localităţile, în funcţie de prezenţa lor în spaţiul web, această hartă ar arăta în felul următor:

În lista de mai jos se pot vedea consiliile raionale monitorizate şi adresele unde pot fi identificate. Doar consiliul raional Floreşti nu a fost identificat având vreo pagină web oficială (Tabel 1).

Tabel 1. Lista consiliilor raionale şi municipale cu adresele web

table.consilii{background:white;color:black;text-align:left;width:300px; border:1px; align:center; }

Consiliu Raional Adresă web
Anenii Noi http://anenii-noi.md/
Basarabeasca http://www.basarabeasca.moldova.md/
Briceni http://www.briceni.md/home.html
Cahul http://www.cahul.md
Cantemir http://www.cantemir.md/
Călăraşi http://www.calarasi.md
Căuşeni http://www.causeni.md/
Cimişlia http://www.raioncimislia.md/
Criuleni http://www.criuleni.md
Drochia http://www.drochia.md/
Dubăsari http://www.dubasari.md/
Edineţ http://www.edinet.md/
Făleşti http://www.cr-falesti.md/
Floreşti lipsă
Glodeni http://www.glodeni.md/
Hinceşti http://www.hincesti.md/
Ialoveni http://www.il.md/
Leova http://www.leova.md/
Nisporeni http://www.nisporeni.md/
Ocniţa http://www.ocnita.md/
Orhei http://or.md/
Rezina http://consiliu.rezina.md/
Râşcani http://www.riscani.md/
Sângerei http://www.singerei.md
Soroca http://www.soroca.org.md/
Străşeni http://crstraseni.md
Şoldăneşti http://soldanesti.md/
Ştefan Vodă http://www.stefan-voda.md
Taraclia http://www.raiontaraclia.md/
Teleneşti http://www.telenesti.md/
Ungheni http://www.crungheni.md/
Consiliu municipal Adresă web
Chişinău http://www.chisinau.md
Comrat http://www.gagauzia.md/
Bălţi http://www.balti.md

 

Numele de domeniu al paginilor web

În studiul de monitorizare am încercat să urmărim şi ce fel de nume de domeniu foloseşte fiecare localitate pentru paginile web. Prin intermediul numelui de domeniu vizitatorii se pot conecta la web site-ul dvs. şi pot avea acces la informaţii, fişiere sau orice alt tip de materiale oferite. Din fericire, toate consiliile, atât cele raionale, cât şi cele municipale identificate în spaţiul web folosesc pentru site-urile oficiale domeniul .md. Acest lucru facilitează identificarea site-urilor în internet de către utilizatori.

Prezenţa localităţilor din Republica Moldova în social media

O altă componentă semnificativă a activităţii în spaţiul web este şi prezenţa pe reţelele de socializare. Din numărul total de 34 consilii, pe reţelele de socializare au fost identificate 12 consilii raionale şi municipale. Celelalte 22 consilii nu au fost identificate pe nici o reţea de socializare. De asemenea, consiliile raionale si cele municipale au ales să-şi promoveze imaginea prin intermediul reţelei de socializare Facebook, care, de altfel, este şi cea mai utilizată reţea la nivel global (fig. 2)

Fig. 2 - Prezenţa consiliilor raionale şi municipale din Republica Moldova în social media

Studiul a fost desfăşurat de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI), în perioada 1-14 aprilie 2014. În baza acestei monitorizări va fi elaborat un program care va evidenţia acţiunile necesare pentru planificarea strategică şi evaluarea detaliată a necesităţilor legate de dezvoltarea tehnologiilor societăţii informaţionale şi utilizarea acestora în Republica Moldova, îndeosebi în sistemul de învăţământ.

Toate rezultatele, infograficele, diagramele sunt elaborate exclusiv de către IDSI şi se pot prelua doar cu indicarea sursei.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: studiu, social media, rețele de socializare, IDSI, consiliu raional
Ultima actualizare:  05-05-2014 08:34:56
Sursa:  

 
4
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova