ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Un succes notabil înregistrat de Instrumentul Bibliometric Național

2023-11-12   Accesări: 853  Vizitatori unici: 629

În ajunul Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare, Instrumentul Bibliometric Național (IBN) a atins o performanță semnificativă, depășind cifra de 3100 de vizitatori unici pe zi! Această realizare a fost înregistrată începând cu data de 8 noiembrie 2023, marcând rolul Accesului Deschis la rezultatele cercetărilor științifice pentru comunitatea științifică din Republica Moldova.

Datele furnizate de Google Analytics au confirmat o creștere semnificativă a interesului pentru cercetarea științifică și publicațiile științifice puse la dispoziția celor interesați. Pentru informație, în 2021, conform datelor BNS, în Republica Moldova erau 2920 cercetători. Astfel, cei peste 3100 de vizitatori zilnici beneficiază de acces deschis și facil la publicațiile științifice ale autorilor din Republica Moldova apărute în reviste științifice acreditate, materiale ale conferințelor științifice organizate în țară, precum și publicațiile științifice indexate în baza de date Scopus. Aceasta contribuie la creșterea vizibilității și a impactului social al rezultatelor de cercetare.

Evenimentul coincide cu celebrarea Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare, o ocazie în care comunitatea științifică și publicul larg reflectă asupra contribuției științei la progresul societății și la promovarea păcii la nivel global.

Echipa Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI), care a conceput și dezvoltă Instrumentul Bibliometric Național, speră că această creștere impresionantă a numărului de vizitatori ai IBN reflectă nu doar interesul crescut pentru cercetare, dar și nevoia acută de transparență și accesibilitate în lumea științifică. Suntem încântați să vedem că eforturile noastre de a promova o știință deschisă și colaborativă au un impact pozitiv.

Zilnic, în IBN sunt indexate 100-200 lucrări științifice noi, depășind în total 186.000 de publicații, care adună peste 1,8 mln descărcări, peste 90 mln accesări, de cei peste 1,6 mln vizitatori unici din peste 200 țări. Această performanță a Instrumentului Bibliometric Național reprezintă un pas semnificativ către o comunitate științifică mai deschisă, transparentă și democratică.

Acceptarea IDSI în calitate de membru al unor asociații/infrastructuri europene, precum OpenAIRE - Infrastructura Europeană pentru Comunicare Științifică Deschisă, EOSC - Cloud European pentru Știința Deschisă, CoARA - Coaliția pentru Reformă în Evaluarea Cercetării, demonstrează că Republica Moldova se aliniază la și implementează bunele practici europene pentru integrarea în Spațiul European al Cercetării.

Cele mai importante sisteme și platforme realizate de IDSI, precum Instrumentul Bibliometric Național, Platforma online “Evenimente științifice în Republica Moldova”, IDSI TV - transmisiuni online ale evenimentelor culturale, științifice, educaționale, Cartografierea infrastructurii de cercetare din Republica Moldova, au devenit instrumente de lucru nu doar pentru comunitatea științifică, ci si pentru studenți, tineri cercetărori, profesori și publicul larg.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: OpenAIRE, EOSC, COARA
Ultima actualizare:  11-04-2024 14:05:01
Sursa:   IDSI 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova