Republica Moldova a fost inclusă în Tabloul de bord european privind inovarea
Recent, Comisia Europeană a publicat Tabloul de bord european privind inovarea 2024. Pentru prima oară, acesta include și Republica Moldova.
Recent, Comisia Europeană a publicat Tabloul de bord european privind inovarea 2024. Pentru prima oară, acesta include și Republica Moldova.
Cabinetul de miniștri a aprobat azi, 06.09.2023, Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030, un document important pentru viitorul țării noastre.
La data de 16 septembrie 2015, în cadrul Ministerului Justiţiei a avut loc prezentarea Registrului de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova, care poate fi accesat la adresa electronică www.legis.md.
Sectorul TIC a devenit unul de importanţă economică pentru Republica Moldova, atingând un volum de 7,7 mlrd. lei în 2013 şi o cotă de circa 8% din PIB. Ţara noastră are potenţialul şi voinţa de a deveni, în viitorul apropiat, o destinaţie recunoscută la nivel internaţional în domeniul serviciilor IT de înaltă valoare şi al investiţiilor profitabile.
În cadrul Adunării Generale de dare de seamă a Secţiei Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice, care s-a desfăşurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a fost menţionat faptul că academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, a cucerit recent o nouă culme în ascensiunea sa în calitate de cercetător ştiinţific, înregistrând, totodată, un record pentru savanţii care activează în Republica Moldova. Este vorba de indicele Hirsch, care în cazul dumnealui a atins cifra de 30. Pentru a detalia importanţa acestui succes, dar şi a elucida în ce constă acest indice, de ce prezintă interes, am dialogat chiar cu dl acad. Tighineanu.
Organizația Mediapoint desfășoară în această vară cea de-a doua ediție a proiectului Social Innovation Camp Moldova (SICamp.) Evenimentul, dedicat persoanelor ce doresc să rezolve o problemă socială prin intermediul tehnologiilor informaționale, va avea loc în perioada 26-28 iulie la un Centru de Agrement din Ivancea.
La data de 31 mai curent, în cadrul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale a avut loc un training privind managementul financiar în Programul Cadru 7 al Uniunii Europene. Programul Cadru 7 este unul din instrumentele principale ce stau la baza creării Spaţiului European de Cercetare. Acest spaţiu de cercetare este deschis pentru cercetătorii din întreaga lume.
La data de 23 mai, curent, la Kiev, Ucraina este organizat evenimentul “Zi de informare privind Tehnologiile informaţionale şi comunicaţionale în cadrul programului European Orizont 2020”. Evenimentul este susţinut de Platforma IV – Parteneriatul Estic şi de părţile multilaterale ale Instrumentului European de Vecinătate.
La data de 20 mai, curent, în contextul realizării studiului de fezabilitate de către Banca Mondială a implementării Cloud Computing de către Centrul de Guvernare Electronică – faza II, la Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale a avut loc întîlnirea dintre reprezentanţii Băncii Mondiale (5 experţi), A.O. RENAM (7 persoane) şi IDSI (3 angajaţi).
Sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) este unul dintre puţinele domenii ale economiei, unde Republica Moldova înregistrează progrese semnificative. O confirmă atât evaluările naţionale, cât şi ratingurile mondiale. Cota contribuţiei domeniului TIC în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării constituie cca 9%, cu o valoare de piaţă de peste 6 miliarde de lei anual. Fiecare al doilea cetăţean este utilizator de Internet, mai mult de jumătate din gospodării au cel puţin un calculator conectat la net . După viteza de acces la Internet Moldova se plasează printre primele 20 de state ale lumii.