2012. Facebook în Moldova: creştere dublă!
În comparație cu anii precedenți, 2012 a fost anul când din Republica Moldova au plecat cei mai mulți bani către Facebook.
În comparație cu anii precedenți, 2012 a fost anul când din Republica Moldova au plecat cei mai mulți bani către Facebook.
Premierul s-a întîlnit cu Benoit SHEEN, Preşedintele Grupului Orange pentru Europa şi Ludmila CLIMOC, Director General Orange Moldova, precum şi cu Halim ATES, Preşedintele Telia Sonera, Eurasia şi Chiril GABURICI, Director General, Moldcell.
Marți, 19 iunie, în incinta Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a avut loc un atelier de lucru la tema: „Educația TIC în Republica Moldova: racordarea la necesitățile industriei”. Acest eveniment face parte din studiul cu același nume, realizat de un grup de experți locali și internaționali în scopul identificării și prioritizării acțiunilor care ar permite sectorului educațional să pregătească specialiști competenți și să contribuie astfel la creșterea durabilă a sectorului TIC din Moldova.
În primul trimestru al anului 2012, piaţa serviciilor transport date şi acces la Internet la puncte fixe a continuat trendul ascendent şi a depăşit ratele de creştere înregistrate în ultimul trimestru al anului 2011, conform datelor statistice publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Astfel, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de finele anului 2011, cu 5,6% şi a totalizat 374,9 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii raportată la 100 de locuitori ai republicii a sporit cu 0,6 puncte procentuale şi a atins nivelul de 10,5%.
La finele primului trimestru al anului 2012, numărul total al utilizatorilor de comunicaţii mobile a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 16,06% şi a ajuns la circa 3 mil. 771,5 mii, peste 91 la sută dintre ei (3 mil. 211,9 mii) fiind utilizatori activi. Rata de penetrare a acestor servicii raportată la 100 locuitori s-a majorat cu 14,7 puncte procentuale (p.p.) şi a alcătuit circa 106%, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Cea de-a treia ediţie a Summit-ului anual al Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (TIC), Moldova ICT Summit 2012 se va desfăşura în perioada 16-17 mai la Chişinău. Scopul summit-ului este să consolideze căile de dezvoltare a ţării prin folosirea soluţiilor TIC pentru edificarea unei economii bazate pe cunoaştere.
Din luna iulie 2012 identitatea electronică va fi incorporată pe cartela SIM a telefonului mobil. Astfel cetățenii moldoveni vor putea fi autentificaţi în sistemele informatice pentru a beneficia de servicii electronice, iar semnătura electronică va deveni mai accesibilă. În acest scop, Cancelaria de stat, Centrul de Guvernare Electronică, Întreprinderea de Stat Centrul de Telecomunicaţii Speciale şi operatorii de telefonie mobilă, Moldcell, Orange și Moldtelecom, au semnat acorduri de intenție şi colaborare. Părţile vor colabora în vederea implementării serviciului de identitate electronică mobilă (Mobile eID) în scopul utilizării tehnologiilor moderne pentru prestarea serviciilor electronice. Prin eforturi comune, părţile vor contribui la realizarea obiectivelor Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării, promovarea implementării serviciilor publice în format electronic şi accesibilităţii lor în baza identităţii electronice mobile.
În cadrul Expoziţiei naţionale „Fabricat în Moldova” la standul CRIS „Registru” a fost lansat în regim de testare primul serviciu electronic de stat acordat prin intermediul telefoniei mobile - acordarea informaţiei despre mijlocul de transport prin intermediul mesajelor SMS.
Conferinţa Internaţională ICT+ “Tehnologii Informaţionale şi de Comunicaţii – 2009” este concepută ca cea mai reprezentativă conferinţă în Republica Moldova, menită a contribui la dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii moderne şi la implementarea acestora în toate sferele de activitate a societăţii, la promovarea tehnologiilor avansate şi a metodelor noi de organizare a afacerilor.
La 18 mai 2009 în localul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM a fost dat startul ceremoniei oficiale de inaugurare a Săptămînii Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicaţii în Moldova.